Foto: AP/Scanpix

Turcija šantažē Eiropas Savienību (ES), pieprasot vairāk naudas par saviem centieniem apturēt nelegālo imigrantu plūsmu uz ES dalībvalsti Grieķiju, otrdien sacīja Čehijas prezidents Milošs Zēmans.

ES jau novembrī solīja Turcijai trīs miljardus eiro par palīdzību nelegālo imigrantu pieplūduma apturēšanā. Kā pagājušajā nedēļā paziņoja Eiropas Parlamenta spīkers Martins Šulcs, Ankara pieprasījusi vēl trīs miljardus.

"ES sākotnējais piedāvājums Turcijai bija trīs miljardi eiro, tagad Turcija pieprasa sešus miljardus eiro, un ir runas par līdz 20 miljardiem eiro," Prāgā pēc sarunām ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu sacīja Zēmans.

"Nepieklājīgi cilvēki - tādi kā es - to sauc par šantāžu," atzina Čehija prezidents.

Nelegālo imigrantu plūdus viņš raksturoja kā "organizētu iebrukumu" Eiropā, kā arī aicināja deportēt ekonomiskos imigrantus un tos, kas tiek turēti aizdomās par terorismu.

Integrēt musulmaņus Eiropas sabiedrībā ir "praktiski neiespējami", brīdināja prezidents.

Pērn Eiropā ieradās 1,2 miljoni nelegālo imigrantu - pārsvarā no Afganistānas, Irākas un Sīrijas. No Turcijas Grieķijā šogad ieradušies jau 135 000.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!