Čehijas Bruņotie spēki savas 601. speciālo uzdevumu vienības vajadzībām pašmāju kompānijai "SVOS Prelouc" pasūtījuši bruņotos 4x4 operāciju auto "SOV Perun", ziņo militārais portāls "Janes".

Īpašais automašīnas modelis izstrādāts, ņemot vērā specvienības izvirzītās prasības. Pieciem cilvēkiem pilnā ekipējumā paredzētajam auto iespējamas divu veidu šasijas – vienai grozāmi tikai priekšējie riteņi, otras gadījumā grozāmi arī pakaļējās ass riteņi.

Sešus metrus garā un vairāk nekā divus metrus platā auto pašmasa pārsniedz 10 tonnas, bet tas spēj uzņemt nepilnu trīs tonnu kravu. Pasūtītie auto būšot aprīkoti ar 12.7 mm ložmetējiem vai 40 mm automātiskajiem granātmetējiem un 7.67 mm ložmetējiem, norāda medijs.

Tā izmēri pieļauj īpašo auto pārvietot ar kravas lidmašīnām "Lockheed C-130 Hercules", kas ir vienas no populārākajām pasaulē. Augstās caurgājamības auto var pārvarēt līdz 85cm platus grāvjus un līdz 55cm augstas sienas, kā arī šķērsot līdz 1,2 metrus dziļas ūdenstilpnes. "Mercedes Benz" dzinējs "Perun" ļaus sasniegt līdz pat 110 kilometriem stundā lielu ātrumu.

Savukārt auto vārds dots par godu slāvu kara dievam Perunam, kurš ir līdzinieks latviešu mitoloģijā minētajam Pērkonam.

Pagaidām Čehijas Bruņotie spēki pasūtījuši četrus šādus auto, kuriem jābūt izgatavotiem līdz nākamā gada martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!