Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kremlim ir jāatskaitās par savu lomu Malaizijas pasažieru avioreisa MH17 notriekšanā virs prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas daļas 2014. gada jūlijā, teikts G7 valstu ārlietu ministru paziņojumā.

G7 valstu – Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas, Lielbritānijas ASV –, kā arī Eiropas Savienības (ES) pārstāvja kopīgais paziņojums publicēts pirms MH17 traģēdijas gadadienas.

G7 valstu pārstāvji aicina Maskavu sadarboties ar Austrāliju un Nīderlandi, lai paskaidrotu iespējamos starptautisko tiesību pārkāpumus, kā arī palīdzētu noskaidrot patiesību un panākt taisnīgumu katastrofas upuriem.

Iepriekš tādu pašu aicinājumu Maskavai izteica ES līderi. Nīderlandes premjers Marks Rite norādīja, ka vēlas, lai MH17 notriekšana kļūtu par vienu no tēmām ASV prezidenta Donalda Trampa un Kremļa saimnieka Vladimira Putina samitā pirmdien Helsinkos. Publiski nekas gan neliecina, ka abu prezidentu tikšanās laikā Somijā būtu skārti Krievijai nepatīkami temati.

25. maijā Nīderlande un Austrālija apsūdzēja Krieviju par saistību ar MH17 notriekšanu.

Starptautiskā izmeklēšanas komanda (JIT), kuru vada Nīderlande, bet piedalās arī Beļģija, Ukraina, Austrālija un Malaizija, jau 2016. gadā secināja, ka MH17 tika notriekta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas ar no Krievijas piegādātu "Buk" iekārtu.

Šogad maijā JIT paziņoja, ka pretgaisa aizsardzības iekārta "Buk", ar kuru notriekta pasažieru lidmašīna, piederēja Krievijas armijas 53. brigādei.

Maskava savu atbildību par notikušo nav atzinusi.

Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad tā avarēja prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā.

Visi 298 uz klāja esošie cilvēki, tostarp 196 nīderlandieši, gāja bojā. Rietumi un Ukraina notikušajā vaino prokremliskos nemierniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk".

Tikmēr Maskava, kas atbalsta un apbruņo kaujiniekus, savu un kaujinieku vainu kategoriski noliedz, notikušajā vainojot Kijevu.

Maskava arī bloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju par starptautiska tribunāla izveidi MH17 notriekšanas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!