Foto: Reuters/Scanpix

Vismaz 26 cilvēki gājuši bojā 14 stundas ilgā cietumnieku dumpī Brazīlijas pilsētā Natalā, atsaucoties uz vietējo policiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nemieri Alkakuzas cietumā sākušies sestdienas pēcpusdienā, konkurējošām bandām skaidrojot savstarpējās attiecības. Vienas bandas locekļu uzbrukuši citas kriminālās organizācijas pārstāvjiem, kas turēti atsevišķā cietuma spārnā.

Amatpersonas turpina atjaunot kārtību un izvest mirušos. Pagaidām nav zināms, vai sadursmēs ir cietis arī cietuma personāls un policisti, bet tiek pieļauts, ka bojāgājušo skaits varētu pieaugt.

Iepriekš cietuma amatpersonas paziņoja, ka dažiem upuriem ir nogrieztas galvas. "Mēs redzējām nogrieztas galvas," teica Brazīlijas cietumu sistēmas koordinators Zemiltons Silva. Vairumam nogalināto ir nocirsta kāda ķermeņa daļa un daudzi līķi samesti grāvī.

Video kadros no notikuma vietas bijuši redzami ieslodzītie uz ēku jumtiem un dūmu mutuļi no vismaz vienas ēkas. Tāpat tiek ziņots, ka nemieru sākumā ieslodzītie atslēguši elektrību.

Alkakuzas cietums paredzēts 620 iemītniekiem, bet tajā pašlaik izmitināti vairāk nekā 1000 ieslodzīto. Pārapdzīvotība ir izplatīta problēma arī citos Brazīlijas cietumos.

Šie šogad ir jau trešie nopietnie ieslodzīto nemieri Brazīlijā. Gandrīz 100 cietumnieki gājuši bojā nemieros Amazonasas un Roraimas štatos.

Nemieri Brazīlijas pārapdzīvotajos un bandu kontrolētajos cietumos nav retums, bet šī gada vardarbības mērogi rada papildu spiedienu uz prezidentu Mišelu Temeru risināt problēmu.

Pēc asiņainā dumpja Manausas cietumā valdība paziņoja par plānu uzbūvēt piecus jaunus augsta drošības režīma cietumus un izveidot jaunas izlūkdienestu vienības, lai censtos samazināt bandu varu ieslodzījuma vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!