ASV vadītie uzlidojumi Irākā un Sīrijā ir nopietns trieciens radikāļu grupējumam "Islāma valsts" (IV), tomēr cīņa pret kaujiniekiem prasīs gadus, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Pentagonu.

Uzlidojumi Sīrijā ir veiksmīgi degradējuši IV spējas, norāda admirālis Džons Kirbijs. "Mēs domājam, ka mēs esam trāpījuši tam, kas bija mūsu mērķis," BBC citē Pentagona pārstāvja vārdus.

Tomēr IV kaujinieki labi adaptējas un reaģē uz izmaiņām, brīdina admirālis, turpinot, ka grupējums rada "nopietnus draudus" un ka tas nav likvidējams dienu vai mēnešu laikā. "Visiem iesaistītajiem būs nopietni jāpapūlas. Mēs domājam, ka runa ir par gadiem," uzskata Kirbijs.

Radikālo islāmistu grupējums IV ir sagrābis plašas teritorijas Irākā un Sīrijā. ASV kopš augusta ir veikušas gandrīz 200 uzlidojumu grupējuma pozīcijām Irākā, bet pirmdien uzlidojumi pirmo reizi sākušies Sīrijas teritorijā.

Triecieni bijuši vērsti pret IV štābiem Rakā, kā arī treniņnometnēm, transportlīdzekļiem un noliktavām citās vietās Sīrijā. Uzbrukumu laikā Sīrijā gājuši bijā vismaz 120 kaujinieki.

Uzlidojumi ir nopietni iedragājuši IV darbību, stāsta Rakas iedzīvotāji. Kāds aculiecinieks aģentūrai "Reuters" pastāstījis, ka uzlidojumos sagrauta pilsētas administratīvā ēka, bet simtiem kaujinieku, kas regulēja satiksmi un dežūrēja ielās, ir pazuduši.

Otrdien uzrunā ASV prezidents Baraks Obama uzsvēra, ka "šī nav tikai ASV cīņa", atzinīgi vērtējot Arābu valstu atbalstu. Uzlidojumos Sīrijā piedalījušās vai tos atbalstījušas Saūda Arābija, Apvienoto Arābu Emirāti, Jordānija, Bahreina un Katara, atklāja Obama.

Vairāk nekā 50 valstis ir piekritušas apvienot spēkus cīņai pret IV, žurnālistiem atklāja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Džihādistu grupējums "Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas atbalstu saņem no ārvalstu patroniem.

Asads arī brīdinājis Rietumus, ka tiem nāksies samaksāt par atbalstu, ko tie snieguši Sīrijas nemierniekiem, arī ar "Al Qaeda" saistītajiem grupējumiem.

"Rietumi ir smagi samaksājuši par "Al Qaeda" finansēšanu tā agrīnajā stadijā Afganistānā. Šodien viņi dara to pašu Sīrijā, Lībijā un citās vietās un samaksās [par to] smagu cenu Eiropas un Savienoto Valstu sirdī," pērn intervijā brīdināja Asads.

"Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina šomēnes publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!