Foto: Reuters/Scanpix

Irākas spēkiem izdevies pārspēt sīvo džihādistu pretestību, kā arī atgūt Mosulas Universitātes kompleksu, kurā bija izvietojušies grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki, sestdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Valsts pretterorisma operāciju vadītājs norādījis, ka Mosulas Universitātes kompleksa atgūšana ir ļoti nozīmīga uzvara, informē BBC.

"Šo kultūras un zinātnes ēku ir atbrīvojuši varoņi," pretterorisma operāciju vadītāja sacīto citē BBC. "Mosulas Universitātes kompleksa atgūšana daudz nozīmē. Tas ir kulturālais, sociālais un cilvēciskais simbols," sacīja vadītājs.

Vēstīts, ka elitāro vienību karavīri Mosulas Universitātes kompleksā pilsētas austrumos ar mērķi nodrošināt apkārtni bija ienākuši piektdien. Vietēji mediji ziņoja, ka valdības spēki nostiprinājušies vēl vairākās ēkās šajā apkārtnē.

Ziņots, ka augstskolas kompleksu džihādisti izmantojuši kā savu bāzi. Irākas amatpersonas uzskata, ka "Daesh" biedri universitātes laboratorijās ražojuši ķīmiskos ieročus.

Tāpat Irākas spēki, nodarot smagus zaudējumus "Daesh" spēkiem, sasnieguši jau trešo Tigras tiltu, atsaucoties uz Irākas spēku paziņojumu, sestdien vēsta BBC. Saskaņā ar šo informāciju Irākas Īpašo operāciju spēki tagad ir ieņēmuši trīs no pieciem galvenajiem tiltiem pār Tigru austrumu pusi.

Tilti, kuri savieno divas Mosulas daļas, oktobrī tika pakļauti starptautiskās koalīcijas gaisa triecieniem, lai ierobežotu "Daesh" spējas apgādāt savas pozīcijas pilsētas austrumos. Tiltiem tika nodarīti nopietni postījumi, bet tie ar nolūku nav pilnībā sagrauti, lai tos būtu vieglāk atjaunot pēc pilsētas atgūšanas, skaidro analītiķi.

Oktobrī sāktā Mosulas atbrīvošanas kampaņa sīvās "Daesh" pretestības dēļ uz priekšu virzās samērā lēni. Taču pirms divām nedēļām sāktajā jaunajā uzbrukuma fāzē Irākas spēkiem ir izdevies gūt nozīmīgus panākumus pilsētas austrumu daļā.

Kontroli pār Mosulu "Daesh" ieguva 2014. gada vidū. Grupējums tad ieņēma plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, ieviešot tajās šariata pārvaldi un pastrādājot smagus noziegumus.

Mosula ir otra nozīmīgākā Irākas pilsēta un pēdējais ievērojamākais "Daesh" cietoksnis Irākā. Irākas spēki un sabiedrotie vērienīgo operāciju Mosulas atgūšanai sāka 2016. gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!