Foto: AP/Scanpix

Kamēr Sīrijas prezidenta Bašara al Asada un viņa sabiedrotās Krievijas spēki, kuri oficiāli karo pret grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), bombardē Alepo apkārtni, Sīrijas ziemeļos režīms uztur biznesa attiecības ar radikālo teroristu organizāciju, vēsta žurnāls "Foreign Policy".

Tuveinanas gāzes ieguves rūpnīca, kas ir lielākais šāda veida objekts Sīrijā, atrodas aptuveni 100 kilometrus uz dienvidrietumiem no "Daesh" faktiskās Sīrijas galvaspilsētas Rakas.

Islāmistu kontrolētais objekts ir ne tikai sadarbības vieta starp Asada režīmu un "Daesh", bet arī ar starp radikāļiem un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātas personas enerģētikas kompāniju, liecina turku amatpersonu un Sīrijas nemiernieku sniegtās ziņas.

Tuveinanas rūpnīcas celtniecība sākta 2007. gadā, kad Sīrijas valdība parakstīja līgumu ar Krievijas kompāniju "Stroytransgaz", kas pieder tuvam Putina sabiedrotajam Genādijam Timčenko, raksta žurnāls. "Stroytransgaz" un citas miljardiera Timčenko kompānijas Krievijas agresijas Ukrainā dēļ ir iekļautas ASV sankciju sarakstā kā saistītas ar Putinu.

"Stroytransgaz" objekta celtniecībā sadarbojās ar apakšuzņēmēju "Hesco", kas pieder krievu-sīriešu uzņēmējam Džordžam Hasvani. Pērnā gada novembrī ASV Valsts kase iekļāva Hasvani sankciju sarakstā par naftas darījumu slēgšanu starp "Daesh" un Asada režīmu. Pats uzņēmējs šīs apsūdzības noliedza.

"Hesco" un "Stroytransgaz" sadarbība ir plašāka par šo vienu gadījumu. Uzņēmumi kopš 2000. gada ir strādājuši pie kopīgiem projektiem Sudānā, Alžīrijā, Irākā un Apvienotajos Arābu Emirātos, apliecinājis "Hesco" Maskavas biroja vadītājs Jusefs Arbašs.

Tuveinanas objekta celtniecība lēni ritējusi līdz 2013. gada janvārim, kad teritorija nonāca Sīrijas nemiernieku, tostarp ar "Al Qaeda" saistītā grupējuma "Al Nusra" rokās. Bet kopš 2014. gada sākuma te saimnieko "Daesh".

Pēc objekta nonākšanas "Daesh" kontrolē "Stroytransgaz" ar teroristu atļauju atsācis rūpnīcas celtniecību ar apakšuzņēmēja "Hesco" starpniecību, bet darbos piedalījušies arī krievu inženieri, "Foreign Policy" atsaucas uz kādu Turcijas amatpersonu.

Šādu versiju apstiprina arī Sīrijas valsts kontrolētais laikraksts "Tishreen". Pēc Tuveinanas nonākšanas "Daesh" rokās avīze 2014. gada janvārī, atsaucoties uz avotiem valdībā, ziņoja, ka "Stroytransgaz" ir projektu pabeigusi par 80 % un ka gada otrajā pusē gatava gāzes rūpnīca tiks nodota valdībai. Laikraksts nepieminēja, ka objekts atrodas "Daesh" kontrolētā teritorijā, atzīmē "Foreign Policy".

Rūpnīca daļēji sākusi darboties 2014. gada beigās, bet pilnībā 2015. gadā. Daļa no dabasgāzes tiek nosūtīta uz "Daesh" aizsardzībā strādājošu elektrostaciju, bet pārējā uz Homsu un Damasku, stāsta starptautisko attiecību domnīcas "Chatham House" pētnieks Deivids Baters, kurš esot redzējis Džordža Hasvani vēstuli, kurā skaidrotas projekta detaļas.

Rūpnīcā joprojām strādā krievu inženieri, un Hasvani ir noslēdzis darījumu starp "Daesh" un Asada režīmu par abpusēji izdevīgu gāzes ražošanu, apgalvo nemiernieku grupas "Qwais al-Qarani" biedrs Abu Kalids, kura brigādes karotāji bija 2013. gadā Tuveinanas apkārtni ieņēmušās nemiernieku koalīcijas sastāvā.

""Daesh" atļāva Krievijas kompānijai sūtīt savus inženierus un komandas apmaiņā pret lielu daļu gāzes ieguvē nopelnītās naudas," citē žurnāls. "Krievijas kompānijas darbinieku maiņas nāk no militārās bāzes Hamas provincē," papildina Kalids.

Hasvani, kurš noliedz ASV apsūdzības, ka viņš ir bijis starpnieks naftas darījumos starp "Daesh" un Damasku, nekad nav noliedzis, ka "Hesco" turpināja strādāt gāzes rūpnīcā "Islāma valsts" kontrolētā teritorijā.

Pirmo reiz par "Hesco" un "Daesh" vienošanās detaļām Sīrijas aktīvisti ziņoja 2014. gada oktobrī. 2015. gadā "Financial Times" (FT) vēstīja, ka Tuveinanā saražotā gāze tiek piegādāta "Daesh" kontrolētai termoelektrostacija (TES) Alepo, kuras saražoto elektrību tērē gan valdības, gan kaujinieku teritorijās.

Piedevām "Hesco" islāmistiem katru mēnesi maksājis aptuveni 50 000 dolāru par vērtīgā ekipējuma aizsardzību, FT uzzināja no rūpnīcā strādājušiem inženieriem.

Lai gan Sīrija ir politiski sašķelta, līdzīgi gāzes un naftas darījumi par spīti karam darbojas visā Sīrijā, norāda Karnegi fonda interneta vietnes "Syria in Crisis" redaktors Arons Lunda.

Tāda sadarbība notiek starp režīmu un "Daesh", nemierniekiem un "Daesh", kurdiem un režīmu, kurdiem un nemierniekiem, nemierniekiem un režīmu, un tā tālāk, viņš skaidro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!