Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Cīņai pret korupciju Ukrainā nepieciešams pārliecinošs valsts politiskās vadības atbalsts, trešdien Kijevā paziņojusi Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

"Korupcija līdztekus karam ir galvenais faktors, kas kavē Ukrainas attīstību. Lai korupcijas apkarošana būtu efektīva, tai nepieciešams stingrs un skaidri saskatāms beznosacījumu atbalsts visos politiskajos līmeņos," viņa uzsvērusi pēc tikšanās ar Ukrainas Nacionālā korupcijas apkarošanas biroja vadītāju Artjomu Sitņiku.

Pēc Kaljulaidas teiktā, būtiski ir arī veidot sabiedrībā izpratni par to, kas ir korupcija, un gādāt, lai ziņošanai par korupcijas gadījumiem un reaģēšanai uz tiem tiktu noteiktas "pēc iespējas zemākas barjeras". Viņa īpaši uzsvērusi nevalstisko organizāciju lomu sabiedrības attieksmes veidošanā pret korupciju.

Lekcijā Nacionālajā korupcijas apkarošanas birojā Igaunijas prezidente norādījusi, ka ir svarīgi vērsties pret korupciju gan publiskajā, gan privātajā sektorā.

"Lai valsts ekonomika spētu augt, lai valsts varētu attīstīties un cilvēku labklājība augtu, ir jānodrošina tāda uzņēmējdarbības vide, kurā investori justu, ka viņu tiesības tiek garantētas," sacījusi Kaljulaida.

Kā pirms Igaunijas prezidentes vizītes norādīja viņas pārstāvis, tās laikā Kaljulaida noteikti izvirzīs arī jautājumus par tiesiskuma nodrošināšanu Ukrainā saistībā ar problēmām, ar ko šai valstī saskārušies igauņu investori.

Prezidente trešdien pastāstījusi, ka īpaša Ukrainas valdības vicepremjera vadīta komisija, kas nodarbojas ar investoru tiesību aizstāvību, solījusi jau līdz šā mēneša beigām izskatīt gadījumus, kas saistīti ar Kijevas tirdzniecības centra "Skymall" investoriem un notikumiem Odesas apgabala Zatokas pilsētiņā, kur igauņu uzņēmēja Marsela Vihmana kompānija "Litus Maris" gar jūras krastu plānoja izbūvēt 12 kilometrus garu promenādi, bet pēc viena kilometra izbūves projekts apstājās galvenokārt saistībā ar nopietnām korupcijas un noziedzības problēmām.

Igauņu uzņēmējs Hillars Teders, kas aktīvi darbojas Ukrainā un saskāries ar grūtībām tiesu varas bezspēcības dēļ, pirms nedēļas izteica cerību, ka abu valstu prezidentu tikšanās sekmēs Londonas Starptautiskās šķīrējtiesas 2016.gada lēmuma stāšanos spēkā, palīdzot viņa kompānijai "Arricano Real Estate Plc" atgūt no investīciju kompānijas "Stockman" savas akcijas Kijevas tirdzniecības centrā "Sky Mall".

Igaunija jau gadiem ilgi piedalās korupcijas apkarošanā Ukrainā.

"Mēs gatavojam ekspertus un dalāmies pieredzē, bet ir svarīgi, lai līdztekus izmeklēšanai efektīvi darbotos arī tiesu sistēma. No korupcijas apkarošanas darba nebūs liela labuma, ja šie gadījumi nenonāks tiesā un par tiem netiks pieņemti lēmumi," uzsvērusi Igaunijas prezidente.

Jau vēstīts, ka Kaljulaidas oficiālā vizītē Ukrainā ilgs no otrdienas līdz ceturtdienai.

Viņa jau tikusies ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, parlamenta priekšsēdētāju Andriju Parubiju, premjerministru Volodimiru Groismanu un vicepremjeri Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas lietās Ivannu Klimpušu-Cincadzi.

Plānots, ka Igaunijas prezidente apmeklēs arī Ukrainas austrumus, kur tiksies ar Harkovas apgabala amatpersonām un "uzzinās vairāk par paveikto darbu kara un humāno problēmu dēļ cietušā reģiona atjaunošanā".

Pēc valsts vizītes beigām Kaljulaida pēc Porošenko uzaicinājuma sestdien apmeklēs UEFA Čempionu līgas finālspēli Kijevā, kurā Anglijas futbola premjerlīgas klubs "Liverpool" tiksies ar Madrides "Real".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!