Foto: AFP/Scanpix
Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Džons Brenans piektdien žurnālistiem pavēstīja, ka devis rīkojumu par lielāko reorganizāciju, kādu šī iestāde pieredzējusi savas pastāvēšanas vēsturē.

Memorandā, kas adresēts CIP personālam, direktors norādījis, ka pārmaiņas nepieciešamas, rēķinoties ar draudu spektra paplašināšanos un ar ietekmi, kādu atstājis tehnoloģiskais progress.

Reformu mērķis ir palielināt CIP vadošā personāla atbildību un vairot iestādes potenciālu darbā ar informācijas tehnoloģijām.

Paredzēts mazināt plaisu starp CIP aģentiem, kas veic operatīvo darbu, un viņu iegūtās informācijas analītiķiem, kas vēsturiski bijuši nošķirti dažādās iestādes nodaļās gan administratīvi, gan ģeogrāfiski.

Saskaņā ar reformu plānu, tagad darbinieki, kas veic dažādās funkcijas, tiks apvienoti desmit :misiju centros", katru no kuriem vadīs CIP direktora vietnieks.

Jau tagad pastāv vairāki šādi centri, tostarp, piemēram, Pretterorisma centrs, kur pēdējās desmitgades laikā operatīvie darbinieki strādājuši roku rokā ar analītiķiem.

Memorandā Brenans īpašu vērību pievērsis draudiem, ko rada kiberterorisms, taču vienlaikus norādīts uz iespējām, ko CIP devis tehnoloģiskais progress.

Viņš mudinājis darbiniekus izmantot "digitālās revolūcijas" iespējas, kā arī paziņojis, ka tiek veidots Digitālo inovāciju direktorāts.

Kā norāda komentētāji, reformu iemesls esot apstāklis, ka pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem, CIP pievēršot galveno uzmanību terorismam, mazinājušās aģentūras spējas stāties pretī cita veida draudiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!