Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) publiskojusi gandrīz 470 tūkstošus failu, kas iegūti 2011. gada reidā teroristu tīkla "Al Qaeda" līdera Osama bin Ladena paslēptuvē Pakistānā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Osamu bin Ladenu amerikāņu specdienesti nogalināja 2011. gadā, naktī uz 2. maiju nocietinātā mājā Abotābādas pilsētā netālu no Pakistānas galvaspilsētas.

Publiskotie faili iekļauj bin Ladena personīgo dienasgrāmatu, dokumentus, audio un video failus, tostarp kadrus no viņa dēla kāzām.

Šī ir jau ceturtā reize, kad tiek publiskoti Abotābādas reidā atrastie dokumenti. Daļa materiālu netiek atklāti, jo tie var kaitēt nacionālajai drošībai, norāda CIP.

"Šodien publiskotas "Al Qaeda" vēstules, video, audio faili un citi materiāli, kas sniedz iespēju amerikāņiem gūt dziļāku ieskatu teroristu organizācijas plānos un darbībā," CIP paziņojumā skaidro pārvaldes direktors Maiks Pompeo.

Dokumentos parādās pirmsākumi atšķirībām, kas šobrīd pastāv starp "Al Qaeda" un grupējumu "Daesh", kā arī gūstams ieskats stratēģiskajās, doktrīnas un reliģiskajās nesaskaņās starp "Al Qaeda" un tā sabiedrotajiem, teikts paziņojumā.

Trešdien publiskotajos materiālos arī parādās teroristu tīkla centieni ekspluatēt Arābu pavasara sacelšanās un uzlabot savu tēlu medijos.

Reida laikā konfiscētajā datorā atrastas Holivudas filmas, bērnu animācijas filmas un trīs dokumentālās filmas par pašu bin Ladenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!