Foto: AFP/Scanpix

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs Eiropas Savienības (ES) dienvidu dalībvalstu samitā piektdien nācis klajā ar aicinājumu veidot "jaunu Eiropas vīziju".

"Mūsu kopīgais mērķis ir ES saliedēšana," atklājot samitu, uz kuru ieradušies Francijas, Itālijas, Kipras, Maltas, Spānijas un Portugāles līderi, uzsvēra Ciprs.

Viņš norādīja, ka ES dalībvalstis Vidusjūras piekrastē īpaši smagi cietušas no globālās finanšu un nelegālās imigrācijas krīzes un ka Eiropai jāpieliek lielākas pūles pašreizējo problēmu pārvarēšanai. "Mums nepieciešama jauna Eiropas vīzija," norādīja Grieķijas premjers.

Tā dēvētā "EUMed Athens 2016" samita mērķis ir pārrunāt kopīgās problēmas un Eiropas nākotni, taču tas nekādā ziņā nav uzskatāms par mēģinājumu radīt kopīgu fronti pret ES ziemeļu dalībvalstīm, pirms līderu sanāksmes uzsvēra Atēnas.

Atēnās uz sarunām ieradies Francijas prezidents Fransuā Olands, Itālijas premjerministrs Mateo Renci, Portugāles valdības vadītājs Antoniu Košta, Kipras prezidents Niks Anastasiads un Maltas premjers Džozefs Muskats.

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atteicies piedalīties samitā, un Madridi pārstāv valsts sekretārs ES jautājumos Fernando Egidasu. Tikmēr Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible, kurš ieradies uz ES finanšu ministru sanāksmi Bratislavā, par dienvidvalstu līderu samitu izteicies visai nicīgi.

"Manuprāt, tā ir partijas līderu sanāksme, un es to nekomentēšu. Kad tiekas sociālistu partiju līderi, no tā parasti nekas īpaši prātīgs neiznāk," norādīja Šeible.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!