Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs, cenšoties atgūt popularitāti pirms nākamgad gaidāmajām vēlēšanām, otrdien veicis sava kabineta reorganizāciju.

Savu amatu saglabājis finanšu ministrs Eiklīds Cakalot, kā arī aizsardzības ministrs Pans Kamens, kurš ir valdošajā koalīcijā ietilpstošās nacionālistiskās partijas Neatkarīgie grieķi līderis. Izmaiņas nav skārušas arī Nodarbinātības, Migrācijas, Tūrisma un Ārlietu ministrijas.

Tomēr nomainīti mazāk nozīmīgi kabineta locekļi, pieaicinot valdībā Cipra vadītās galēji kreisās partijas SYRIZA jaunākās paaudzes pārstāvjus. Izveidots arī jauns policijas ministra amats, kurā atradīsies bijusī valdības preses sekretāre Olga Gerovasili. Par viņas vietnieci kļuvusi Katerīna Papakosta, kas savulaik pārstāvēja konservatīvos.

Nolūkā vairot politisko atbalstu valdībai, kabinetā pieaicināta arī kādreizējās sociālistu valdības veselības ministre Mariliza Ksenogianakopula, kas tagad ieņems administratīvo reformu ministra amatu.

Cipra reitingi īpaši kritušies pēc jūlijā notikušajiem postošajiem savvaļas ugunsgrēkiem, kuros gāja bojā gandrīz 100 cilvēki. Viņa vadītā SYRIZA aptaujās atpaliek no opozīcijā esošās konservatīvās partijas Jaunā demokrātija jau par desmit procentpunktiem.

Lai gan līdz kārtējām vēlēšanām atlicis vairāk nekā gads, arvien skaļākas kļūst runas, ka Ciprs varētu izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas jau nākamā gada sākumā.

Pagājušajā nedēļā tika noslēgta starptautiskā Grieķijas finansiālās glābšanas programma, kas prasīja valstij astoņus gadus ilgu samierināšanos ar sāpīgiem taupības pasākumiem. Par godu šim notikumam Ciprs paziņoja, ka tagad Grieķija "atguvusi tiesībai pati noteikt savu likteni un nākotni".

Viņš jau apsolījis paaugstināt minimālo algu, un tiek sagaidīts, ka ikgadējā Saloniku gadatirgus laikā premjers paziņos arī par dažādu pabalstu palielināšanu trūcīgajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!