Foto: AFP/Scanpix

Nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" paziņoja, ka civiliedzīvotāju bojāejā Ukrainas austrumos vainīgas abas iesaistītās puses - gan separātistu, gan Ukrainas valdības spēki, vēsta aģentūra UNIAN.

Organizācija akcentē, ka trešdien notikusī skolēna un 18 gadus vecā jaunieša slepkavība apšaudes laikā Doņeckā norāda uz taktikas trūkumu praksi, kā rezultātā to var saukt par kara noziegumu.

"Gan Ukrainas valdības, gan separātistu spēkiem nekavējoties jāpārtrauc neizvēlīga rakstura uzbrukumi pamiera paziņošanas laikā," sacīja "Amnesty International" programmas direktors Eiropā un Centrālāzijā Džons Dalhauzens.

"Pastāvīgi civiliedzīvotāju bojāejas gadījumi, kurus mēs dokumentējam, ir šādu uzbrukumu paredzami rezultāti. To nedrīkst piedot, un abu pušu vainīgos jāsauc pie atbildības," viņš uzskata.

Periodā no septembra beigām līdz oktobra sākumam "Amnesty International" Izpētes misijas laikā fiksējusi vairāk nekā 20 civiliedzīvotāju nāves gadījumus, kuros apšaudēs un raķešu uzbrukumos gājuši bojā vairākās Ukrainas austrumu pilsētās – Doņeckā, Avdejevkā, Debaļcovo. Organizācija secina, ka lielākā daļa iedzīvotāju iet bojā zemas kvalitātes ieroču dēļ, kas neļauj atšķirt civiliedzīvotājus no militārpersonām.

"Amnesty International" norāda, ka separātisti veic apšaudes apdzīvotajos rajonos, savukārt Ukrainas valdības spēki šauj pa tiem. Tāpat vienā gadījumā organizācija fiksējusi Ukrainas artilērijas pozīcijas izvietošanos apdzīvotajā rajonā.

"Abas konfliktā iesaistītās puses nes atbildību par uzbrukumiem plaši apdzīvotajiem punktiem. Neskatoties uz to, ka viņi faktiski nogalināja civiliedzīvotājus, radīja ievainojumus un iznīcināja viņu ēkas, izskatās, ka vēlme darīt tam galu ir maznozīmīga," uzskata Dalhauzens.

Jau vēstīts, ka ceturtdien pa dienu Doņeckā kopš pagājušā vakara un aizvadītās nakts turpinās apšaudes, šāvieni un sprādzieni dzirdami visos pilsētas rajonos.

Trešdien, šāviņam trāpot vienā no Doņeckas skolas stadioniem, bojā gājuši divi bērni.

Vēstīts, ka pretterorisma operācijas norises zonā kopš separātistu pseidovēlēšanām nedēļas nogalē vērojams straujš prokrievisko kaujinieku un Krievijas karavīru aktivitātes pieaugums.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norāda, ka Krievija savelk karaspēku tuvāk Ukrainas robežām un atbalsta prokrievisksos kaujiniekus ne tikai ar apmācībām un ekipējumu, bet arī ar Krievijas speciālo spēku klātbūtni Ukrainas austrumos.

Ukraina ir paziņojusi, ka Krievija intensīvi pārvieto karaspēku uz prokrievisko kaujinieku kontrolētajiem Ukrainas reģioniem un ka Krievijas karavīri jau ir Doņeckā un Luhanskā.

Savukārt Militāri politisko pētījumu centra "Informācijas pretestība" vadītāja Dmitrija Timčuka informācija liecina, ka kaujinieki un Krievijas karavīri ir izveidojuši četras trieciengrupas, kurās ir ap 25 000 vīru.

22. oktobrī, tuvojoties separātistu "vēlēšanām", par uzbrukuma sākumu un plāniem ieņemt vairākas Ukrainas pilsētas paziņoja pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" premjers Aleksandrs Zaharčenko. Viņa minēto pilsētu sarakstā ir arī Mariupole.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!