Foto: AFP/Scanpix

Oglekļa dioksīda (CO2) vidējais daudzums atmosfērā 2015. gadā pārsniedza simbolisko 400 PPM (gāzes koncentrācija daļiņās izteikta uz vienu miljonu) slieksni, kuru zinātnieki dēvē par "jaunās klimata ēras" sākumu, liecina Pasaules Meteoroloģijas organizācijas (WMO) publikācija.

Zinātnieki ir brīdinājuši, ka ogļskābās gāzes daudzumam atmosfērā sasniedzot 400 PPM, tas nepazemināsies vēl daudzas nākamās paaudzes. 2015. gads bija pirmā reize pēdējo trīs līdz piecu miljonu gadu laikā, kad visos 12 mēnešos fiksētais CO2 PPM pārsniedza 400.

Havaju salā bāzētā Maunaloa monitoringa stacija, kas seko līdzi siltumnīcas efektu izraisošajām gāzēm planētas atmosfērā, paredz, ka oglekļa dioksīda daudzums arī 2016. gadā pārsniegs simboliskos 400 PPM un sasniegs vēl lielāku koncentrāciju. Līdz ar to nav gaidāms, ka nākamo paaudžu laikā CO2 daudzums atmosfērā varētu atkal noslīdēt zem šī sliekšņa.

No 2014. līdz 2015. gadam CO2 līmenis atmosfērā palielinājās nepieredzēti ātrā tempā. Tas skaidrojams ar klimatisko parādību "El Ninjo", kas saistīta ar Klusā okeāna augšējo slāņu ūdens sasilšanu.

"El Ninjo" izraisīja sausumu tropiskajos reģionos, kas mazināja mežu, veģetācijas un okeānu spējas absorbēt oglekļa dioksīdu, līdz ar to palielinot CO2 daudzumu atmosfērā.

Tomēr ilgtermiņā siltumnīcas efektu veicinošās gāzes, piemēram, ogļskābās gāzes, metāna un dislāpekļa oksīda nonākšanu atmosfērā veicināja cilvēks. No 1990. līdz 2015. gadam industriālā un lauksaimniecības attīstība par 37% paaugstināja sasilšanas efektu, vēsta izdevums "The Guardian". Divas trešdaļas no šī efekta rada CO2 gāze.

Pirms industriālās revolūcijas CO2 daudzums atmosfērā bija ap 278 PPM, ko WMO uzskata par dabisko gāzes daudzumu uz Zemes.

Vēstīts, ka drīzumā spēkā stāsies ANO Klimata pārmaiņu konferencē (UNFCCC) Parīzē 2015. gada decembrī panāktā vienošanās cīņai ar klimata pārmaiņām. Tāpat ziņots, ka 2016. gada 5. oktobrī sasniegts nepieciešamais slieksnis, lai Parīzes vienošanās varētu stāties spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!