Foto: Reuters/Scanpix

Džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki senajā Sīrijas pilsētā Palmīrā atkal ķērušies pie posta darbiem – ir sagrauta daļa Romas impērijas laika amfiteātra, atsaucoties uz Sīrijas amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kaujinieki sagrāvuši otrajā gadsimtā celtā amfiteātra fasādi, kā arī tetrapilonu – uz četrām kolonnām balstītu būvi.

UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Palmīra decembrī atkārtoti nonāca grupējuma rokās. "Daesh" ar seniem arhitektūras pieminekļiem slaveno pilsētu pārņēma 2015. gadā. 10 mēnešu laikā, kamēr grupējums kontrolēja Palmīru, tajā jau tika sagrautas vairākas vēstures liecības.

2016. gada martā ar Krievijas atbalstu džihādistus no Palmīras padzina Sīrijas valdības spēki. Krievija šo uzvaru nosvinēja ar vērienīgu koncertu Palmīras amfiteātrī, kura apmeklētājus video tiešsaistē uzrunāja Kremļa saimnieks Vladimirs Putins.

Taču 2016. gada decembrī, kad Krievijas spēki, stiprinot Asada režīmu, aktīvi piedalījās nemiernieku kontrolēto Alepo rajonu bombardēšanā, Palmīra atkal krita "Daesh" rokās. Kaujinieki šajā operācijā ieguva arī Krievijas un Sīrijas armijas ieročus un tehniku.

Saskaņā ar UNESCO datiem Palmīra ir viena no ievērojamākajām senās pasaules pilsētām. Tajā saglabājušies nozīmīgi arhitektūras pieminekļi, piemēram, kolonnu ieskauta iela, lielas sabiedriskās ēkas un kapenes.

Pilsēta celta pie palmu ieskautas oāzes tuksnesī. Priekš tik attālas vietas Palmīra ieņēma nozīmīgu vietu Tuvo Austrumu vēsturē.

Palmīras izaugsme sākas pirmajā un otrajā mūsu ēras gadsimtā (apdzīvotība šai vietā fiksēta jau no neolīta). Grieķu-romiešu arhitektūra te sajaukusies ar vietējām tradīcijām un Persijas ietekmi.

Pilsēta ievērojama un nozīmīga kļuva Romas impērijas laikā, bet trešajā gadsimtā uz neilgu brīdi izveidoja pati savu Palmīras impēriju, kas pletās no Turcijas līdz Ēģiptei.

Līdzīgī kā Venēcija, Palmīra kļuva par tirdzniecības centru, tikai jūras vietā to ieskāva tuksnesis, bet kuģu funkciju izpildīja kamieļi, skaidro BBC.

Tikai neliela pilsētas daļa ir atrakta – vairums vēstures liecību vēl atrodas zem plānas smilšu kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!