Foto: AP/Scanpix

Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") atļāvis izoperēt orgānus dzīviem gūstekņiem, lai glābtu musulmaņu dzīvību, pat ja tā rezultātā gūstekņi mirst, piektdien vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Aģentūras rīcībā nonākusi "Daesh" 31.janvārī izdota fatva - šariatā balstīts reliģiski tiesisks lēmums.

"Atkritēju orgāni un pati dzīvība nav cieņas vērti, un tos var atņemt bez nožēlas," teikts "Daesh" Izpētes un fatvu komitejas lēmumā.

"Orgāni, kuru izoperēšana izbeidz gūstekņa dzīvību. Šāda veida izoperēšana nav aizliegta," teikts džihādistu fatvā, kas numurēta ar skaitli 68.

Dokumentā jēdziens "atkritējs" nav definēts. Ir zināms, ka "Daesh" nogalinājusi un apcietinājusi kristiešus un citus nemusulmaņus, kā arī šiītus un sunnītus, kas neatzīst džihādistu ekstrēmos uzskatus.

"Reuters" nav varējusi iegūt neatkarīgu apstiprinājumu dokumenta autentiskumam. Aģentūrai ir vienīgi zināms, ka tas bijis materiālu vidū, kurus Sīrijas austrumos maijā reida laikā ieguvuši ASV specdienesti.

"Daesh" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

"Daesh" uzņēmusies atbildību par pagājušajā mēnesī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!