Foto: Publicitātes attēli

Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") zaudē naudu ar katru tā zaudēto teritoriju, un šī grupējuma "biznesa modelis" tuvojas sabrukumam, liecina sestdien publicēts pētījums.

Radikalizācijas un politiskās vardarbības pētījumu starptautiskā centra un grāmatvedības firmas EY publicētajā pētījumā konstatēts, ka "Daesh" pašpasludinātā kalifāta finanšu līdzekļi ir ievērojami sarukuši salīdzinājumā ar 2014. gada vidu, kad tas līdz ar teritorijām sagrāba bankas, naftas atradnes un ieroču noliktavas.

Pētījumā konstatēts, ka "Daesh" ienākumi ir samazinājušies no 1,9 miljardiem ASV dolāru 2014. gadā līdz 870 miljoniem dolāru 2016. gadā.

"Viena no kļūdām, kas tika izdarītas pagātnē, kad mēs runājām par "Daesh", bija runāt par to tikai kā teroristu organizāciju. Tā ir teroristu organizācija, bet arī kas vairāk. Tā ir ieņēmusi teritoriju," sacīja minētā centra direktors Pīters Neimans.

"Tas arī nozīmē, ka tai ir daudz vairāk izdevumu. Tai ir jālabo ceļi. Tai ir jāmaksā [algas] skolotājiem. Tai ir jāvada veselības dienesti. Tai ir jāmaksā par šīm lietām, ko nekad nevajadzēja darīt "Al Qaeda"."

Pētījumā atzīts, ka mazāk naudas nepadara šo grupējumu mazāk bīstamu.

"Mēs zinām par uzbrukumiem Parīzē, Briselē un Berlīnē, ka neviens no tiem nebija dārgs," sacīja Neimans.

Lielāko daļu nesen sarīkoto teroraktu Eiropā un ASV pašfinansēja to īstenotāji, un tajos tika maz izmantota nauda no "Daesh" vadības Sīrijas un Irākas karadarbības zonā.

Starp galvenajiem "Daesh" ienākumu avotiem bija nodokļi un nodevas, nafta, izpirkuma naudas, izlaupīšana un izspiešana. Visu šo avotu gadījumā bija nepieciešams, lai jauniekarotā teritorija būtu ilgtspējīga.

Globālā koalīcija cīņai pret "Daesh" piektdien informēja, ka grupējums ir zaudējis 62% no teritorijas, ko tas kontrolēja Irākā 2014. gada augustā, un 30% no Sīrijā kontrolētās teritorijas.

"Šo biznesa modeli arī vajadzēja pastāvīgi paplašināt un izlaupīt rajonus, kuri kļuva par kalifāta daļu. Tā pēc būtības bija piramīdas shēma, kas balstījās uz pastāvīgu paplašināšanos," teica Neimans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!