Teroristiskais grupējums "Daesh" gandrīz visās frontēs strauji zaudē teritorijas gan Sīrijā, gan Irākā, un tā līderis līderis Abu Bakrs al Bagdadī brīdinājis savus sekotājus, ka gaidāmi grūti laiki un "visa pasaule" ir sazvērējusies pret "Daesh".

Pirmajā audio ziņojumā kopš maija pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" līderis Al Bagdadī 24 minūtes stāsta par karu, kurā kalifāts karo pret Rietumiem, Krieviju un to arābu valstu sabiedrotajiem, tostarp Saūda Arābiju. Visticamāk, ieraksts veikts pēdējo nedēļu laikā, un to izplatījusi "Daesh" propagandas aģentūra "Al-Furqan Media", ziņo CNN.

"Nebrīnieties par neticīgo un pret "Islāma valsti" vērsto valstu savstarpējo sadarbību. Ja tiksim nogalināti, ja mūsu brūces būs neskaitāmas, kā arī ja problēmas un grūtības būs milzīgas, arī tas nebūs brīnums," viņš norādījis runā.

Pēdējo mēnešu laikā "Daesh" problēmas patiešām ir pieaugušas - Irākas spēki svētdien atguvuši Anbāras provinces lielāko pilsētu Ramādi, bet Irākas ziemeļos grupējums cīnās par to, lai spētu uzturēt atvērtas stratēģiski svarīgās Mosulas apgādes līnijas no Sīrijas, kuras aizvien vairāk apdraud kurdu pešmergas un jezīdu spēki.

Savukārt Sīrijā ASV atbalstītais grupējums "Sīrijas Demokrātiskie spēki" kopā ar kurdu kaujiniekiem pietuvojušies "Daesh" pašpasludinātajai galvaspilsētai Rakai, kā arī pārņēmuši stratēģiski nozīmīgo Tišrēnas dambi uz Eifratas upes uz ziemeļiem no pilsētas. Tas ievērojami pasliktina "Daesh" piekļuvi nelegālās tirdzniecības ceļiem uz Turciju. Savukārt naftas lauki ap Deir ez Zoru Sīrijas austrumos smagi cietuši uzlidojumos un vairs nenes sākotnējo peļņu.

Par spīti šīm grūtībām Al Bagdadī apgalvojis, ka "valsts joprojām turas labi". "Jo vairāk pieaug valstu sazvērestība pret to, jo noteiktāks ir Allāha atbalsts," viņš sprediķoja. Viņa minētā "sazvērēšanās" savukārt ir tikai augusi pēc bumbas sprādziena Krievijas "Metrojet" pasažieru lidmašīnā un Parīzes teroraktiem, pēc kā "Daesh" bombardēšanas kampaņās iesaistījušās daudzas valstis.

Savā runā Al Bagdadi īpaši asi nosoda ASV sabiedroto Saūda Arābiju un aicina džihādistus no šīs valsts pievienoties "Daesh", kā arī draud sarīkot teroraktus tajā.

Par spīti grūtībām, vismaz pagaidām "Daesh" patiesi ir spējīga turpināt taktiskos uzbrukumus, turklāt labi sargā savu nepilnus 1000 kilometrus garo frontes līniju ar Sīrijas Rožavas un Irākas Kurdistānas kurdiem. Tāpat eksperti paredz, ka Ramādi turpinās būt regulārs "Daesh" uzbrukumu mērķis, ja Irāka atvilks armiju uzbrukumu veikšanai citos reģionos, raksta CNN.

Al Bagdadī kārtējo reizi savā runā pareģo apokalipsi, kurā pie Dabikas ciema tiksies visas neticīgo valstis pret "kalifātu". Šim liktenim, kā viņš to dēvē, džihādistu garīgais līderis aicina pievienoties musulmaņus no visas pasaules.

Vienlaikus runā "kalifs" izsmej pretinieku nevēlēšanos kaujā sūtīt sauszemes spēkus. "Viņi neuzdrīkstas ierasties, jo viņu sirdis ir pilnas ar bailēm no modžahediem" savas pieredzes Irākā un Afganistānā dēļ, viņš norāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!