Foto: AP/Scanpix

Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") apgalvo, ka Sīrijā kaujās Palmīras apkaimē krituši pieci Krievijas karavīri.

"Kalifāta karavīri ar Allāha žēlastību nogalinājuši piecus Krievijas karavīrus un sešus Sīrijas armijas karotājus," teikts džihādistu paziņojumā.

Kaujās pie Palmīras krituši arī vairāki Libānas šiītu kustības "Hizbollah" kaujinieki, apgalvo džihādisti.

Ar "Daesh" saistītā vietne "Aamaq" nākusi klajā ir līdzīgu paziņojumu, piebilstot, ka viens no kritušajiem Krievijas karavīriem bijis militārais padomnieks.

"Sīvās kaujās Palmīras apkaimē, Homsas provinces austrumos, trešdien un ceturtdien dzīvību zaudēja pieci Krievijas karavīri, kā arī vairāki "Hizbollah" un afgāņu šiītu karotāji," teiks publikācijā vietnē "Aamaq".

"Četri Krievijas karavīri tika nogalināti Kasr al Halabatā, uz rietumiem no Palmīras, bet padomnieks, kura līķis redzams aģentūras izplatītajā video, dzīvību zaudēja [ceturtdien] Davas rajonā," norāda "Aamaq".

Vietnes pieminētajā video redzams armijas formā ģērbta vīrieša līķis. "Aamaq" apgalvo, ka tas bijis Krievijas militārais padomdevējs.

Sīrijas un Rietumu mediji šonedēļ ziņoja, ka Sīrijas armija pietuvojusies Palmīrai.

"Sīrijas armija ar Krievijas militāro lidmašīnu un helikopteru triecienu atbalstu pēc sīvām kaujām pret "Daesh" ieņēmusi augstieni uz rietumiem no Palmīras," ziņu aģentūrai AFP apstiprināja avots Sīrijas drošības struktūrās.

Ja Sīrijas armijai izdosies atkarot Palmīru, "tā būs svarīga uzvara, jo tas pavērs ceļu uz Irākas robežu", skaidroja avots.

Džihādistu rindās ir lieli zaudējumi un, kā vēsta aculiecinieki, "Daesh" jau sākusi savu kaujinieku atvilkšanu uz Raku, kur atrodas grupējuma galvenais placdarms, ziņoja Sīrijas avīze "Al Watan".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Sīrijā 27. februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

Kopš džihādisti maijā atkaroja Palmīru valdības spēkiem, viņi iznīcinājuši vairākus pasaules kultūras vēsturei nozīmīgus senatnes pieminekļus, arī Bela un Baalšamina tempļus.

Palmīras drupas iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Pirms kara pilsētu ik gadu apmeklēja 150 000 tūristu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!