Pirmdien Irākas premjers Haiders al Abadi paziņoja, ka ir sākusies militāra operācija Fallūdžas atbrīvošanai no islāmistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts"), un jau dažas stundas pēc tam pienāca ziņas par pirmajām sadursmēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Fotoaģentūru izplatītajos attēlos redzams, kā uz pilsētu plūst un pie tās pulcējas Irākas karavīri, policisti, šiītu kaujinieki un cilšu karotāji ar ieročiem un tehniku.

Aptuveni 65 kilometrus no galvaspilsētas Bagdādes esošā "Daesh" kontrolētā pilsēta ir ielenkta, norāda BBC. Irākas amatpersonas sola, ka tiks nodrošināti koridori civiliedzīvotāju evakuācijai. Pilsētā atrodas 60 – 90 tūkstoši mierīgo iedzīvotāju. Valdība aicina viņus Fallūdžu atstāt, vai virs savām mājām pacelt baltus karogus.

Piedāvājums tiek pretrunīgi vērtēts. Paceļot balto karogu, iedzīvotāji nodrošinās, lai pa viņiem nešautu karavīri, taču baltā karoga dēļ viņus varētu nogalināt pilsētu kontrolējošie "Daesh" kaujinieki, uzskata bijušais ASV militārais padomnieks Irākā Maikls Pregents.

Irākas televīzija jau pirmdien ziņoja, ka uzsāktajā operācijā "Salauzt terorismu" nogalināts "Daesh" Fallūdžas "gubernators" un vairāki viņa palīgi. Tāpat medijos ziņots, ka pie pilsētas kaujās nogalināti vairāk nekā 30 "Daesh" kaujinieki. Savukārt iedzīvotāji stāsta par gaisa triecieniem un mīnmetēju apšaudēm.

Tikmēr ar "Daesh" saistītā ziņu aģentūra "Amaq" vēsta, ka islāmistu pašnāvnieki spridzinātāji iznicinājuši armijas tanku, buldozeru un 16 cilvēkus.

Fallūdža "Daesh" rokās ir ilgāk nekā jebkura cita Irākas vai Sīrijas pilsēta. Grupējums pilsētu pārņēma 2014. gada janvārī. Pēc tam plašā ofensīvā 2014. gada jūnijā "Daesh" ieņēma plašas Irākas teritorijas un draudīgi pietuvojās Bagdādei.

Irākas spēkiem ar starptautiskās koalīcijas gaisa atbalstu ir izdevies atgūt lielu daļu "Daesh" ieņemtās teritorijas. Decembrī irākieši atguva netālo Ramādī pilsētu.

Zaudējot Fallūdžu, par vienīgi nozīmīgo "Daesh" cietoksni Irākā paliktu otra valsts lielākā pilsēta Mosula.

Aprīlī ANO un HRW brīdināja, ka Fallūdžas iedzīvotājiem draud bads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!