Džihādistu grupējuma "Daesh" draudi tuvāko gadu laikā neizzudīs, pat ja grupējums zaudēs visas sava pašpasludinātā "kalifāta" teritorijas, pirmdien brīdināja eksperti.

ASV Miera institūta (USIP) ziņojumā, kuru sastādījuši 20 Tuvo Austrumu un džihādisma eksperti, arī raksturots tas, kā teroristu organizāciju tīkls "Al Qaeda" un grupējums "Al Nusra" turpina izplesties.

"Līdz ar grupējuma ["Daesh"] fizisku izskaušanu netiek neitralizēta tā ideoloģija vai mainīti pamatapstākļi, kas sākotnēji radīja grupējuma pievilcību," teikts ziņojumā.

"Rekonstrukcija, rehabilitācija un, jo īpaši, izlīgums, ir tikpat svarīgi, kā jebkura militārā pretterorisma kampaņa centienos radīt sociālo izturību pret ekstrēmisma pievilcību. Nespēja spert šos soļus ir problēma, kas parādās arvien no jauna."

Ziņojumā kā viena no problēmām minēts reģionā izplatītais jaunatnes bezdarbs, kas Gazas joslā un Rietumkrastā sasniedzis 43%, Irākā 35%, bet Ēģiptē 42%.

Līdzās "Daesh" Sīrijā nostiprinās grupējums "Jabhat Fateh al-Sham" (iepriekš - "Nusra Front"), kas vēl nesen bija "Al Qaeda" oficiālais atzars. Tā rindās ir 10 000 karotāju. Viņu trešā daļa ir no Krievijas, Eiropas un Tuvo Austrumu valstīm, norāda eksperti.

ASV jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps solījis "Daesh" "sabombardēt lupatās". Tomēr eksperti norāda, ka šāda retorika nesekmēs islāma radikāļu sakaušanu. "Džihādistu darba kārtību nosaka, kā un cik lielā mērā iejaucas ārpasaule. Jo lielāka iejaukšanās, īpaši Rietumu, jo lielāka reakcija," brīdina eksperti.

"Daesh" kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

"Daesh" uzņēmusies atbildību par pērn 13. novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika noslepkavoti 130 cilvēki, Briseles 22. marta teroraktiem, kuros tika nogalināti 35 cilvēki, kā arī 14. jūlijā notikušo teroraktu Nicā, kurā nogalināti 86 cilvēki.

"Daesh" rindās Sīrijā un Irākā karo 20 000 ārzemnieku, arī 3400 rietumvalstu pārstāvji, februārī, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu amatpersonu datiem, ziņoja Savienoto Valstu mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!