Sīrijā netālu no Palmīras gandrīz pilnībā iznīcināta nozīmīga Krievijas gaisa spēku bāze, atsaucoties uz ASV ģeopolitiskās kompānijas "Stratfor" izplatītajiem satelītattēliem, ziņo BBC.

Tijas bāzei līdz šim vairākkārt uzbrucis teroristiskais grupējums "Daesh", un tiek uzskatīts, ka tas īstenojis arī šo uzbrukumu.

Satelītattēlos redzams, ka iznīcināti vismaz četri kaujas helikopteri "MI-24" un aptuveni 20 apgādes kravas automašīnas, kā arī cietusi Sīrijas armijas lidmašīna "MIG-25" norāda "Stratfor" analītiķis Sims Taks. Pagaidām nav informācijas, vai uzbrukumā gājuši bojā arī cilvēki.

Iepriekš "Daesh" internetā jau bija publicējuši apgalvojumu, ka grupējumam izdevies iznīcināt helikopterus un lielu skaitu kravas automašīnu. Analītiķi tagad apstiprina, ka teroristu aplēses par nodarītajiem zaudējumiem bijušas visai precīzas.

"Attēlos redzams, ka šeit nav noticis nejaušs sprādziens. Tajos redzams, ka krievi saņēmuši visai spēcīgu sitienu. Vesela helikopteru vienība ir iznīcināta," norāda Taks.

Portāls "Special Ops" vēsta, ka šajā uzbrukumā Krievija cietusi lielākos materiālos zaudējumus kopš prezidenta Vladimira Putina pavēles gaisa spēkiem pērnā gada septembra beigās iesaistīties Sīrijas konfliktā.

Krievijas spēki Tijas bāzē nostiprinājās pēc Palmīras atbrīvošanas no "Daesh". Dažas nedēļas iepriekš valsts prezidents ziņoja, ka Krievijas spēki uzdevumu Sīrijā ir izpildījuši un atgriežas mājās.

Savukārt pēdējās nedēļās džihādisti iesaistījušies smagās kaujās, lai atgūtu kontroli pār nozīmīgu ceļu, kas iet uz austrumiem no Palmīras. Tostarp pagājušajā nedēļā grupējums uzspridzināja svarīgu gāzes lauku aptuveni 20 kilometrus no bāzes, izraisot 4,4 balles stipru zemestrīci.

Pirmdien "Daesh" pašnāvnieku sarīkotā sprādzienu sērijā režīma kontrolētajā teritorijā gāja bojā vismaz 148 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!