Foto: Publicitātes foto
Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") šā gada pirmajos sešos mēnešos zaudējis 12% no savas kontrolētās teritorijas, kā arī ir krasi sarukuši grupējuma ieņēmumu, liecina svētdien publicētie analītikas kompānijas IHS dati.

IHS veiktā analīze liecina, ka grupējums pašlaik kontrolē 68,3 tūkstošus kvadrātkilometru lielu teritoriju Sīrijā un Irākā. 2015. gada sākumā tā kontrolē bija vairāk nekā 90 tūkstošu kvadrātkilometru plaša teritorija.

"Daesh" nesen zaudēja teritorijas kurdu spēkiem Sīrijas ziemeļos, Sīrijas valdības spēkiem valsts centrālās daļas tuksnešu reģionos, kā arī Irākas drošības spēkiem Bagdādes rietumos un ziemeļos.

Turklāt "Daesh" ikmēneša ieņēmumi ir sarukuši no apmēram 80 miljoniem ASV dolāru (72 miljoniem eiro) 2015. gada vidū līdz 56 miljoniem dolāru (50,6 miljoniem eiro) šogad martā. IHS prognozē, ka grupējumi kopš marta ir samazinājušies vēl par 35%.

"Kopā ar militārajiem zaudējumiem uz vietas tas ietekmē grupējuma iekšējo vienotību, uz ko norāda tas, ka kopš 2016. gada janvāra ir pieaudzis dezertēšanas gadījumu skaits," norādīja IHS vecākais analītiķis Ludoviko Karlino.

IHS ziņojumā teikts, ka pašreizējā kurdu vadīto spēku ofensīva Minbidžā Sīrijas ziemeļos būtiski apdraud "Daesh" faktisko galvaspilsētu Raku un grupējuma spēju darboties kā valstij, kas ir tā galvenais propagandas instruments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!