Foto: Publicitātes foto

Teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") 2015. gadā zaudējis apmēram 14% tā kontrolētās teritorijas, pirmdien atklāja ASV bāzētās domnīcas "HIS Jane's" ziņojums. Tā ir pirmā organizācija, kura aprēķinājusi precīzu teritorijas lielumu, kuru zaudējis "Daesh", tomēr kartes arī līdz šim apliecinājušas, ka džihādistiem lielākos zaudējumus sagādājuši kurdu spēki, kurus atbalsta ASV koalīcijas gaisa uzlidojumi.

Tikmēr reģionos, kurus galvenokārt bombardē Krievija, "Daesh" teritorija samazinājusies ir tikai vietām, bet dažviet pat ievērojami pieaugusi. Līdzšinējie cilvēktiesību aizstāvju organizāciju novērojumi, kā arī internetā viegli atrodamie video ar Krievijas bombardēšanas sekām dažādās "Daesh" neskartās pilsētās apstiprina, ka Krievijas un Sīrijas valdības mērķis nav "Daesh", bet gan valdības opozīcijas sakaušana Idlibas, Alepo un Homsas apkārtnē, kā arī atsevišķos galvaspilsētas Damaskas rajonos.

Lai gan opozīcijas vidū ir arī vairākas džihādistu organizācijas, piemēram, ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra Front", skaitliski lielākie spēki ir tā dēvētie mērenie opozicionāri, piemēram, "Brīvā Sīrijas armija, kas atbalstu saņem no ASV vadītās koalīcijas un Līča valstīm.

Uzspiežot uz attēla, tas atvērsies lielākā rezolūcijā.

Mērenā opozīcija radās 2011. gada pavasarī, kad tā dēvētā Arābu pavasara iedvesmoti, daudzi izgāja ielās, vēloties gāzt autoritāro Bašara al Asada režīmu, kurš varu reiz pārņēma no sava tēva. Viņa režīms, kuru pārstāv galvenokārt alavīti un šiīti, sūtīja bruņotu policiju un armiju pret demonstrantiem, kuru rindās savukārt bija valstī izteikti dominējošie sunnīti un kurdi.

Pēc vairākām asiņainām demonstrāciju apspiešanām arī opozīcija izveidoja bruņotus kaujinieku grupējumus, tostarp tās pusē pārgāja daļa Sīrijas armijas un līdz ar to arī bruņojums. Tas ļāva opozicionāriem nostiprināties pilsētās un reģionos, kuros dominēja sunnīti, un līdz šī gada oktobra sākumam no režīma pārņemt aizvien jaunas teritorijas.

Ar melnām un sarkanam zvaigznītēm atzīmēti Krievijas veiktie uzlidojumi nedēļā no 30. novembra līdz 6. decembrim. Ar dzeltenu atzīmētas opozīcijas kontrolētās teritorijas, ar melnu - "Daesh", ar violetu - kurdu, bet ar sarkanu Sīrijas režīma kontrolētās zemes. Avots: Institute for The Study of War.

Opozīcijas panākumus aizēnoja Krievijas šī gada 30. septembrī sāktie uzlidojumi to pozīcijām, kā arī tūkstošiem Irānas kājnieku, kuri tika nosūtīti palīgā Sīrijas armijai. Kopš Krievijas, Sīrijas un Irānas kopīgo operāciju sākuma režīma opozīcijas ieņemtās teritorijas ir strauji sarukušas, vietām uz viņu rēķina ļaujot izplesties "Daesh", kā tas, piemēram, redzams netālu no leģendārās Dabikas ciema uz ziemeļiem no Alepo.

Tikmēr Sīrijas kurdi, kuru kontrolētās teritorijas lielākoties nerobežojas ar Sīrijas valdības kontrolētajām zemēm, bet gan ar "Daesh", kaujās ar džihādistiem palielinājuši sevis kontrolēto teritoriju, to uzaudzējot par 186%, liecina "HIS Jane's" ziņojums.

Arī Irākas valdība, kuru tāpat kā kurdus atbalsta ASV vadītās koalīcijas uzlidojumi, gada gaitā no "Daesh" atguvusi apmēram 6% savas teritorijas, bet Irākas kurdi savas kontrolētās zemes palielinājuši par 2%.

Salīdzinājumam Krievijas gaisa uzlidojumu atbalstītās Sīrijas valdības spēku kontrolētās teritorijas apjomi sarukuši par 16% līdz apmēram 30 000 kvadrātkilometru. Sīrijas kopējā platība ir aptuveni 185 tūkstoši kvadrātkilometru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!