Foto: EPA-AFI

Tibetas garīgais līderis Dalailama garsās atteikties no Tibetas valsts vadītāja trimdā amata, ceturtdien informē raidsabiedrība CNN.

Dalailama paziņoja, ka ir pienācis laiks viņu nomainīt ar "brīvi ievēlētu" vadītāju. Tibetas trimdas parlamenta nākamajā sēdē pirmdien 14. martā, viņš mēģinās panākt grozījumu, kas ļautu atteikties no politiskiem pienākumiem.

"Tas ilgtermiņā nāks par labu tibetiešiem. Tas nenozīmē, ka es būtu zaudējis cerības," dalailama sacīja, uzrunājots trimdas valdības pārstāvjus Daramsalā Indijā.

Kā skaidro Dalailamas pārstāvis Tempa Tšerings, "viņa svētība vienmēr ir iestājies par demokrātiju. Viņš nav vēlēts valsts galva un viņaprāt pienācis laiks to mainīt. Dalailamam ir svarīgāka loma kā tibetiešu trimdas kustības garīgajam vadītājam."

Kādreizējais neatkarīgās Tibetas valdnieks 1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu bija spiests bēgt.

Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu, tādēļ nosoda dalailamas vizītes jebkurā pasaules valstī.

1989.gadā dalailama saņēma Nobela Miera prēmiju

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!