Foto: Reuters/Scanpix

Trimdā mītošais Tibetas garīgais līderis Dalailama trešdien apliecināja, ka apmeklēs ASV prezidenta amatā ievēlēto Donaldu Trampu. Šī tikšanās, domājams, sadusmos Pekinu, kas Nobela miera prēmijas laureātu uzskata par bīstamu separātistu.

Atbildot uz jautājumu par ASV vēlēšanām, Dalailama vizītes gaitā Mongolijā sacīja, ka vienmēr ASV uzskatījis par "brīvās pasaules vadošo valsti".

"Man šķiet, ka ir dažas problēmas, lai dotos uz Savienotajām Valstīm, tāpēc es došos, lai satiktu jauno prezidentu," žurnālistiem sacīja Dalailama, plašāk šo tēmu neizvēršot.

ASV prezidents Baraks Obama jūnijā tikās ar Dalailamu Baltajā namā par spīti Ķīnas brīdinājumiem, ka tas var kaitēt diplomātiskajām attiecībām. Obamas astoņu prezidentūras gadu laikā tā bija jau ceturtā viņu tikšanās.

Dalailama trešdien noraidīja daļu ASV vēlēšanu kampaņas retorikas. "Dažkārt man šķiet, ka vēlēšanu laikā kandidātiem ir lielāka brīvība izteikties. Līdz ar ievēlēšanu, kad viņiem ir atbildība, tad viņiem ir jāklāsta savs redzējums, savi darbi atbilstoši realitātei."

Ķīna Dalailamu uzskata par separātistu, kaut arī viņš pats uzstāj, ka vēlas vienīgi patiesu autonomiju savai dzimtajai Tibetai, kuru komunistiskās Ķīnas karaspēks "miermīlīgi atbrīvoja" 1950.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!