Foto: PantherMedia/Scanpix

Austrumdānijas Augstākā tiesa ceturtdien atstāja spēkā zemāka līmeņa tiesas piespriesto 12 gadu cietumsodu Zviedrijas pilsonim Muniram Avadam, kurš tika notiesāts par islāma pravieša Muhameda karikatūras publicējušā Dānijas laikraksta "Jyllands-Posten" darbinieku masu slepkavības plānošanā.

Avads bija vienīgais no četriem šajā lietā notiesātajiem, kurš cietumsodu pārsūdzēja. Omārs Abdalla Aboelazms, Munirs ben Mohameds Dhahri un Sabhi ben Mohameds Zaluti, kuriem arī tika piespriesti 12 gadi cietumā, sodu nepārsūdzēja. Divi no pārējiem notiesātajiem ir Zviedrijas, bet viens - Tunisijas pilsonis.

Prokuratūra apsūdzībās uzsvēra, ka viņi plānoja "nogalināt daudz cilvēku" laikraksta "Jyllands-Posten" birojā Kopenhāgenā, un pieprasīja 14 līdz 16 gadu ilgus cietumsodus, kas būtu bargākie prāvās par apsūdzībām terorismā Dānijas vēsturē.

Prokuratūra paskaidroja, ka viņi atšķirībā no citām tamlīdzīgām lietām bija ļoti tuvu uzbrukumu īstenošanai.

Dānijas laikraksts "Jyllands-Posten" 2005.gadā publicēja 12 islāma pravieša Muhameda karikatūras. Slavenāko no tām, kurā Muhameds redzams ar turbānu, kas atgādina bumbu ar degli, bija zīmējis Dānijas karikatūrists Kurts Vestergords. Karikatūras izraisīja plašus musulmaņu protestus visā pasaulē, kā arī to dēļ tika sarīkoti vairāki uzbrukumi.

Pie vīriešiem, kad viņus aizturēja 2010.gada 29.decembrī, tika atrasts ložmetējs ar klusinātāju, revolveris un 108 lodes, līmlente un citi priekšmeti, kā arī pie viņiem tika atrasti 20 tūkstoši ASV dolāru (11,4 tūkstoši latu).

Glostrupas rajona tiesa aprīlī sāka izskatīt lietu pret četrotni, kas aizturēšanas brīdī bija 29, 30, 37 un 44 gadus veci. Visi četri apsūdzētie ‒ Munirs Avads, Omārs Abdalla Aboelazms, Munirs ben Mohameds Dhahri un Sabhi ben Mohameds Zaluti ‒ savu vainu neatzina, tikai Dhahri atzina savu vainu ieroču glabāšanā.

Trīs no četriem vīriešiem īrētā automašīnā 2010.gada 29.decembrī no Stokholmas ieradās Kopenhāgenā un, pēc policijas sniegtās informācijas, plānoja uzbrukt "Jyllands-Posten" birojam, kas atrodas Kopenhāgenas centrā, un "nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku".

Dānijas policija, kas, sadarbojoties ar Zviedrijas kolēģiem, noklausījās sazvērnieku telefonsarunas, viņus aizturēja, tiklīdz izdzirdēja, ka viņi dodas uz laikraksta biroju.

Ceturtais vīrietis līdzdalībnieks tika aizturēts tajā pašā dienā Stokholmā un izdots Dānijai.

Prokuratūra prāvas laikā paziņoja, ka apsūdzētie plānoja uzbrukumu īstenot "Jyllands-Posten" ēkai, kad tur bija paredzēta gada sporta jaunpienācēja balvu pasniegšanas ceremonija, kurā piedalījās ne vien virkne Dānijas sporta zvaigžņu, bet arī Dānijas kroņprincis Fredriks. Prokurori gan atzina, ka monarhs nebija uzbrucēju mērķis, jo viņi nezināja, ka Fredriks tur būs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!