Citas valstis, citi žesti: kamēr draugu vidū uzvaras zīme var nozīmēt triumfu, citos apstākļos tas var būt krietni vien aizvainojošāks žests nekā izslavētā vidēja pirksta parādīšana.
Citās valstīs ne tikai ar vārdiem runā citu valodu. Arī rokas un pirkstu poza un žesti ārpus sava kultūras loka var novest pie pārpratumiem, tādejādi tūristus nostādot neērtā vai pat bīstamā situācijā. Jo tas, kas Vidus un Austrumeiropā, piemēram, signalizē piekrišanu vai laba vēlējumus, citviet var būt aizskaroši. Problēmas rodas tad, kad viens un tas pats žests nozīmē divas dažādas lietas. Tomēr daudzas lietas nemaz nav tik atšķirīgas, kā dažreiz mēdzam pieņemt.

Šeit gūsiet nelielu ieskatu žestos, kas var novest divdomīgās situācijās

OK žests

Tā sauktais apļa vai OK žests, ko veido īkšķis un rādītājpirksts, nozīmē "super", "labi" vai "okei" Eiropā un Ziemeļamerikā. Savukārt Francijā un Dienvideiropā, piemēram, Spānijā, tas ir visai neķītrs žests, kas pielīdzināms vidējā pirksta žestam Rietumeiropā. Beļģijā un Tunisijā šis žests varētu tapt uztverts tā, ka tā rādītājs otru cilvēku tur par "nulli" vai "bezjēdzīgu".

Uzvaras zīme

Ja ar pirkstiem vēlaties parādīt uzvaras zīmi, tad, esot Lielbritānijā, Maltā vai arī Austrālijā ar to jābūt uzmanīgam, jo parādot to, roku turot no otras puses, varat sev sagādāt liekas problēmas. Ja rādot V-zīmi, plaukstas iekšpuse pavērsta uz sevi, rādītājpirksta un vidējā pirksta kombinācija nozīmē tik daudz cik "iebāz sev divus pirkstus sēžamvietā", tādējādi atkarībā no situācijas tas ir pat aizskarošāks, kā iztaisnots vidējais pirksts.

Sitiens plaukstā

Ar dūri sist plaukstā atkarībā no apstākļiem arī var sagādāt zināmas problēmas. Kamēr eiropieši un cilvēki no Ziemeļamerikas tādējādi izsaka savas dusmas, šis žests Tuvajos Austrumos norāda uz uzaicinājumu nodarboties ar seksu. Bet Rietumāfrikā sitiens plaukstā nozīmē, ka persona ir vienisprātis ar otru.

Īkšķis uz augšu

Uz augšu iztaisnots īkšķis Rietumeiropā ir vispārpieņemts stopētāju žests. Ja īkšķi papildus kustina šurpu turpu, tas daudzās Vidusjūras valstīs, ka arī Krievijā, Tuvajos Austrumos, tāpat arī daļā Āfrikas un Austrālijas var tikt uztverts kā neķītrs apvainojums. It sevišķi Turcijā šis žests kalpo kā uzaicinājums homoseksuāla rakstura sakariem.

Radziņi

Jebkurā gadījumā tūristiem Spānijā vajadzētu izvairīties šo žestu rādīt vīriešiem. Iztaisnojot mazo un rādītājpirkstu, bet pārējos pieturot ar īkšķi, Jūs norādīsiet, ka attiecīgai personai "uzlikti ragi", proti, vīrs tiek krāpts.

Jā nozīmē nē

Citādi nekā Latvijā vai vairumā citu Eiropas valstu arī piekrišana vai noraidījums var tik žestikulēts atšķirīgi. Tas izpaužas Indijā, Bulgārijā, Grieķijā un Dienviditālijā. "Jā" norāda ar galvas grozīšanu pa labi un pa kreisi. "Nē" izsaka caur galvas pacelšanu uz augšu, no neitrālas pozīcijas un atkal atpakaļ. Nezinot šo atšķirību, var rasties dažādi pārpratumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!