Foto: AFP/Scanpix
Ceturtdien Eiropas Savienības (ES) samitā dalībvalstu līderi pirmo reizi kopš 2008.gada par tikšanās redzamāko jautājumu noteikuši militāro jomu. Ceturtdienas pašā vakarā tapuši arī pirmie sarunu rezultāti – ES vienojusies par Savienības kopīgas militārās bezpilota lidmašīnas izveidi.

Savukārt runas par iespējamu ES armijas izveidošanu jau samita pašā sākumā izgaisināja Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons. Šāda ideja gan nav pieņemama vairākiem valstu līderiem, kas iebilst pret tik dārgu projektu laikā, kad Eiropa vēl cīnās ar ekonomikas krīzes radītajām sekām.

Tāpat Lielbritānija uzstāj, ka militārajai jomai noteikti jāpaliek kā nacionālajai kompetencei.

Savukārt pie militārās bezpilota kaujas  lidmašīnas ES varētu tikt jau ap 2020 - 2025 gadu, tā būvniecību paredzēts nodrošināt  Eiropas Aeronautikas, aizsardzības un kosmosa izpētes korporācijai (EADS).

Līderu sarunās panākta arī vienošanās par militāro lidmašīnu flotes izveidošanu, kā arī lemts par turmākajiem soļiem kiberaizsardzības sistēmas attīstīšanā.

Šobrīd bezpilotu lidmašīnu tirgū dominē ASV un Izraēlas būvētās lidmašīnas, kuras no privātām firmām iegādājās arī Eiropās valstis.

* foto redzama ASV bezpilota lidmašīna "Predator"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!