Raifs Badavi ir Saūda Arābijas blogeris, kuru 2012. gadā apcietināja un notiesāja par islāma vērtību zaimošanu emuārā, piespriežot viņam 10 gadus ieslodzījuma, 1000 sitienus ar pletni un 226 000 eiro lielu naudas sodu. Trešdien Strasbūrā viņam piešķirto Saharova balvu viņa vārdā saņēma viņa sieva Ensafa Haidara.

Raifam Badavi piespriestos pirmos 50 pletnes sitienus publiski veica 2015. gada janvārī, bet pārējos atlika starptautisko protestu dēļ. Raifa Badavi sieva kopā ar viņu trim bērniem pašlaik dzīvo Kanādā.

"Brīvi domājoši arābi, lai spētu darīt zināmu savu ideju, ir spiesti to slēpt," balvas pasniegšanas ceremonijas laikā Haidara citēja savu vīru.

"Brīvas un uz jaunām zināšanām vērstas idejas daudzās arābu sabiedrības tiek uzskatītas par zaimojošām, - bieži katru brīvo domu, kas novirzās no viena vienīgā patiesības kursa, uztver kā sabiedrības pagrimumu," turpināja Haidara.

"Raifs Badavi nav noziedznieks. Viņš ir rakstnieks un brīvs cilvēks," viņa sacīja.

Balvas finālā iekļuva arī Venecuēlas demokrātiskā opozīcijas kustība un noslepkavotais Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs. Viņus balvas pasniegšanas ceremonijā pārstāvēja pret Venecuēlas prezidentu Hugo Čavesu vērstā koalīcija "Mesa de la Unidad Democrática" un Borisa Ņemcova vārdā nosauktā brīvības fonda Vācijā izpilddirektore Olga Šorina.

Jau kopš 1988. gada Eiropas Parlaments ik gadu piešķir Saharova balvu cilvēkiem un kolektīviem no visas pasaules, kas veltījuši savas dzīves, lai cīnītos par cilvēktiesībām un pamatbrīvībām, jo īpaši izteiksmes brīvību.

Kandidātus varēja izvirzīt jebkura no Eiropas Parlamenta politiskajām grupām vai arī jebkuri 40 deputāti. Pēc tam Parlamenta Ārlietu un Attīstības komitejas balsojumā izvēlējās trīs finālistus, savukārt galīgo lēmumu par to, kurš no viņiem saņems balvu, pieņēma Eiropas Parlamenta vadītājs kopā ar politisko grupu priekšsēdētājiem (tā sauktā "Priekšsēdētāju konference").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!