Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) uzsākusi formālu procedūru pret Poliju, Čehiju un Ungāriju par pārkāpumiem saistībā ar Eiropas Savienības (ES) bēgļu ārkārtas pārcelšanas un pārmitināšanas shēmu, otrdien Strasbūrā žurnālistiem sacīja ES migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopoulos.

Tiesiskā procedūra uzsākta saistībā ar minēto valstu atteikšanos uzņemt bēgļus ES noteiktās shēmas ietvaros, par kuru vienojās visas 28 ES dalībvalstis.

Polija un Ungārija kopš 2015. gada, kad tika panākta vienošanas, shēmas ietvaros nav uzņēmusi nevienu patvēruma meklētāju. Savukārt Čehija no shēmā noteiktā 2691 patvēruma meklētāja uzņemusi vien 12.

Sarunā ar žurnālistiem Avramopoulos pauda nožēlu, ka pēdējā gada laikā vairākas reizes minētās valstis brīdinājis, saņēmis solījumus, taču nekāds progress bēgļu uzņemšanā nav noticis.

Avramopoulos neprecizēja, kādas sankcijas Poliju, Čehiju un Ungāriju tieši sagaida.

“Pamatvērtības attiecināmas uz visiem mūsu politikas virzieniem, un migrācija nav izņēmums. Mēs nevaram un neatstāsim vienas dalībvalstis, kuru robežas veido ES ārējo robežu. Un attiecībā uz pārcelšanu es teikšu skaidri un gaiši — Padomes lēmumu par pārcelšanu īstenošana ir juridisks pienākums, nevis izvēles iespēja," sacīja komisārs.

ES pārvietošanas programmas ietvaros Latvija apņēmusies uzņemt 531 personu. Šobrīd no Itālijas, Grieķijas un Turcijas uz Latviju pārvietotas gandrīz 60% jeb 318 personas.

Lai gan visas 28 dalībvalstis apņēmušās līdz 2017. gada septembrim no Grieķijas un Itālijas pārcelt 160 000 bēgļu, līdz šim uz citam valstīm pārvietoti tikai 11% paredzētā cilvēku skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!