Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas referendums ir kārtējais signāls, ka šī ļaunā savienība ir jāiznīcina, otrdien Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesijā, neslēpjot prieku par "Brexit" rezultātiem, sacīja "Nāciju un brīvības Eiropas" (ENF) politiskās grupas deputāts no Nīderlandes Marsels de Grāfs.

Vairāku stundu ilgajās debatēs otrdien vairāki Marsela de Grafa kolēģi izteica atbalstu viņa izteikumiem, atklāti paužot prieku, ka Lielbritānija esot pieņēmusi pareizo lēmumu.

"Šī ļaunā savienība ir jāiznīcina, viņi neciena iedzīvotāju viedokli. Šī ir ļauna savienība, un es tik tiešām gribu, lai Eiropas Savienība (ES) tiek likvidēta pirms nav par vēlu," sacīja ENF deputāts, neprecizēdams, kas tieši varētu būt par vēlu.

Viņš, cenšoties pamatot savus vārdus, sacīja: "Pirms nebija ES, nebija arī finanšu krīzes, nebija migrācijas krīzes, viss bija skaisti." Tāpat viņš ES nodēvēja par "monstrālu".

Foto: Eiropas Parlaments

Līdz ar Marselu de Grāfu parlamentā uzstājās arī Francijas galēji labējās partijas "Nacionālā fronte" (FN), kā arī ENF līdere Marina Lepēna.

Viņa pārmeta ES līderiem sabiedrības maldināšanu, norādot, ka, lai gan ticis sacīts, ka Lielbritāniju piemeklēšot smagas ekonomikas nedienas, ja tā nobalsošot par izstāšanos, nekas no tā neesot noticis. Viņa arī sacīja, ka nav pieļaujama referenduma rezultātu ignorēšana.

"Delfi" jau ziņoja, ka pēc referenduma Lielbritānijas ekonomiskie rādītāji pasliktinājušies - strauji kritusies nacionālās valūtas mārciņas vērtība, starptautiskās aģentūras "Fitch" un "Standart & poor's" samazinājušas Lielbritānijas kredītreitingu, tāpat vairākos pasaules reģionos bija novērojami krasi kritieni akciju tirgos. Tāpat par zaudējumiem pēc "Brexit" paziņojis britu miljardieris, "Virgin Group" īpašnieks sers Ričards Brensons.

Vakardienas "Brexit" varoņi šobrīd jau ir skumjie šodienas varoņi.
Žans Klods Junkers

Tikmēr Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, arī piedaloties otrdienas debatēs, atgādināja, ka daži no "vakardienas varoņiem" jau kuģi pametuši, jo nezina kā rīkoties scenārijā, ja Lielbritānija vairs neatrastos ES. Junkers tādējādi atsaucās uz Borisu Džonsonu un Naidželu Farāžu, kuri kampaņas laikā bija tās līderi, bet pēc referenduma rezultātiem paziņojuši, ka neieņems vadošus amatus ne valdībā, ne britu eiroskeptiķu partijā.

"Vakardienas "Brexit" varoņi šobrīd jau ir skumjie šodienas varoņi," sacīja Junkers.

Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks atgādināja Junkera jau iepriekš pausto, ka pirms Lielbritānija nav iedarbinājusi Lisabonas līguma 50. pantu, nekādas sarunas ar britu pārstāvjiem nevar tikt uzsāktas.

Vēstīts, ka skeptisks pret šādu paziņojumu ir viens no pieredzes bagātākajiem britu EP deputātiem, bijušais valsts imigrācijas lietu ministrs Timotijs Kērkhoups. Viņš intervijā portālam "Delfi" sacīja, ka cerēt, ka pārrunas starp Lielbritāniju un ES tiks uzsāktas tikai pēc Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanas, ir vienkārši smieklīgi.

Ziņots, ka 23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES. Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!