Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien Strasbūrā Eiropas Parlamentā (EP) atklāj savu vīziju par Eiropas Savienības nākotni. Parlamentā pēc viņa uzrunas sekos debates ar Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru, EP politisko grupu līderiem un citiem deputātiem.

Kāpēc tas ir svarīgi

Makrona uzruna ir daļa no parlamentārā debašu cikla par Eiropas Savienības (ES) nākotni, kuru pērnā gada nogalē ierosināja EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni, un kuras ietvaros EP uzstājušies jau vairāku valstu vadītāji, tostarp Īrijas, Bulgārijas un Īrijas līderi. Tomēr Francijas prezidenta vizītei tiek pievērsta īpaša uzmanība gan tādēļ, ka Makrons vada vienu no lielākajām un ietekmīgākajām valstīm ES, gan tādēļ, ka viņam ir spēcīga ietekme ārpolitikā un plāns reformēt viņaprāt iesīkstējušās ES institūcijas.

Līdz šim gan viņa rosinātās reformas, tostarp EK prezidenta un eiroparlamentāriešu ievēlēšanas kārtība kā arī visaptverošas Eiropas partijas izveide palikušas vienīgi idejas līmenī, izjūtot pretestību gan no institūcijām, gan otras ES lielvaras Vācijas, atzīmē "Politico". Medijs norāda, ka Makrons savienības reformai ķērās klāt ar tādu pašu degsmi, kā sāka pārmaiņas Francijas iekšpolitikā, par galveno mērķi izvirzot ES pilsoņu aizsardzību.

Viņa plāni paredz Francijai un Vācijai kopīgi reformēt ES politiskos procesus un eirozonas banku un valūtas tirgus regulēšanas mehānismus. Tomēr aptuveni pusgads, kad Makrons faktiski bija vadošais Eiropas Savienības līderis, jo Vācija ilgstoši nespēja izveidot vadību, parādīja, ka reformu ieviešana prasīs daudz vairāk darba un laika, lai cīnītos ar esošās sistēmas pretestību. Balstoties uz vairāku prezidentam tuvu cilvēku viedokļiem, "Politico" gan atzīmē, ka lielvalsts līderis "nav naivs" un šīs grūtības labi apzinājies vēl pirms reformu uzsākšanas.

Makrona uzrunas un debašu videoieraksts (zem video ir iespējams izvēlēties tulkojumu latviešu valodā):

Makrons Eiropas Savienības reformu plānu izziņoja pagājušā gada septembrī, un ar uzrunu Eiropas Parlamentā viņš cer ideju no jauna iedzīvināt. Paredzēts, ka šai runai otrdien sekos vizīte Strasbūras mērijā, kas aizsākšot viņa vizītes "pilsētās visā Eiropā". Savukārt ceturtdien Francijas prezidentam ieplānota četru stundu saruna ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli Berlīnē.

Parlamentāro debašu ciklā reizi mēnesī plenārsesijās viesojas viens vai divi ES dalībvalstu premjeri vai prezidenti, lai diskutētu par politiskā un ekonomiskā bloka nākotni. Piemēram, Merkele dalību debatēs apstiprinājusi šī gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!