Foto: DELFI

Dienu pēc Eiropas Parlamenta (EP) pozitīvā balsojuma par Eiropas Savienības-Kanādas visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības nolīguma (CETA) pieņemšanu Strasbūrā ieradies Kanādas premjerministrs Džastins Trudo. Viņa uzrunu EP piedāvājam vērot video tiešraidē ap plkst. 12 pēc Latvijas laika (video izvēlnē pieejams tulkojums latviešu valodā):

Džastins Trudo, savu runu uzsāka ar norādi, ka šī ir pirmā reize, kad Kanādas premjers uzrunā EP, bet attiecības starp Eiropu un Kanādu ir senas, un ES priekšgājēju pārstāvniecība Kanādā tika atvērta jau pirms 41 gada. "Šajā laikā kopā esam strādājuši mieram, taisnīgumam, un cilvēktiesību ievērošanai, un mēs turpināsim palīdzēt cilvēkiem, kuriem kalpojam.

"Eiropas Savienība ir nepieredzēti veiksmīgs projekts. Un noslēgtais līgums nav tikai vēlams, tas ir nepieciešamība. Jūsu izveidotā savienība ir viena no svarīgākajām ekonomikām pasaulēm. Un pats galvenais, visa pasaule iegūst no spēcīgas Eiropas Savienības," paziņoja Trudo.

Kanādas premjers uzsvēra, ka eiropiešu un kanādiešu attiecības ir tik spēcīgas, jo tās balstās uz vienām vērtībām – ticību demokrātijai, likuma varai, caurspīdīgumam un dažādībai. Viņš norādīja, ka CETA pārrunas notikušas ilgus gadus un prasījušas lielu darbu, lai līgums strādātu cilvēku labā. "Cilvēki atbalstīs šo līgumu, ja tas viņiem dos darbu un izaugsmi, un esmu pārliecināts, ka mēs darīsim visu, lai to panāktu," paziņoja Trudo.

"Mēs zinām, ka ir vieglāk parādīt problēmas, kā tās atrisināt. Ir grūtāk uzbūvēt nekā nojaukt. Ar CETA mēs uzbūvējām kaut ko lielu. Tagad mums jaturpina strādāt, lai tas palīdzētu jūsu cilvēkiem un maniem. Tam jābūt paraugam citiem līdzīgiem līgumiem, jo gadījumā, ja tas nestrādās, tas būs pēdējais."

Faktiskos skaitļos, viņš uzsvēra vienu piemēru, ka eksportējošie uzņēmumi saviem darbiniekiem maksā lielāks algas, Kanādas gadījumā atšķirība vidēji ir 50%. Premjers vairākkārt uzsvēra, ka lielākie ieguvēji no CETA būs tieši vidusslānis.

Viņš noraidīja arī bažas par vides aizsardzību un sociāli neaizsargāto slāņu ieslīgšanu dziļākā nabadzībā, uzsverot, ka Kanādā tiek atzītas un aizsargātas tādas pašas vērtības kā Eiropā. "Ar līgumu mēs uzlabojām ne tikai tirdzniecības iespējas, bet arī nostiprinājām vērtības, kuras vēlamies redzēt, noslēdzot arī citus līgumus."

Premjers norādīja, ka mēs dzīvojam laikā, kad popularitāti guvis viedoklis, ka ekonomika strādā tikai dažu laimīgo labā. "Mums ir jāparāda, ka līgumi un tirdzniecība strādā visu labā, un CETA ir radīts tieši tam. Mēs vēlamies, lai katra nākamā kanādiešu un eiropiešu paaudze dzīvotu labāk nekā iepriekšējā."

Jau ziņots, ka līguma parakstīšanu atbalstīja 408 EP deputāti, bet 250 balsoja pret.

Līgumu vēl jāratificē visām ES dalībvalstīm, ko paredzēts paveikt dažu mēnešu laikā, lai jau aprīlī CETA stātos spēkā. Eiroparlamenta deputāts Artis Pabriks norādīja, ka Latvija, ratificējot līgumu 23. februārī, varētu kļūt par pirmo ES valsti, kas to izdara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!