Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien pēc vairāku stundu garām debatēm ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētaja pirmo vietnieku Fransu Timmermansu un Eiropas Savienības (ES) galveno "Brexit" sarunu vedēju Mišelu Barnjē apstiprināja "Brexit" rezolūciju, tādējādi atbalstot Lielbritānijas un ES pāriešanu un sarunu otro fāzi.

Otrajā saruna fāzē tiks spriests par bloka turpmākajām attiecībām ar Lielbritāniju, tostarp par pārejas periodu pēc Lielbritānijas aiziešanas no bloka un par jauno savstarpējās tirdzniecības līgumu.

Debatēs par "Brexit" galvenā uzmanība tika pievērsta EK un Apvienotās Karalistes sarunās līdz šim panāktajam – vai jautājumos par pilsoņu tiesībām, Ziemeļīrijas robežu ar Īriju un "šķiršanās rēķinu" panāktais progress ir pietiekams, lai sāktu sarunas par ES un Apvienotās Karalistes nākotnes attiecībām.

Apstiprinātajā ziņojumā minēts, ka vēl joprojām ir neatrisināti jautājumi par to, kā nodrošināt sakārtotu Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES, un teikts, ka šie jautājumi ir jāatrisina vēl pirms izstāšanās līguma galīgā varianta sagatavošanas.

Tāpat arī norādīts, ka, tiklīdz tiks pabeigts šis galīgais variants, ir jāizstrādā noteikts skaidrs un nepārprotams izstāšanās līguma juridiskais teksts.

Ziņojumā uzsvēta nepieciešamība garantēt tiesības brīvi pārvietoties visā ES Apvienotās Karalistes pilsoņiem, kuri patlaban dzīvo kādā no ES-27 dalībvalstīm, kā arī nepieciešamība nodrošināt, ka attiecībā uz Ziemeļīriju un Īriju uzņemtās saistības ir pilnībā izpildāmas.

Vēstīts, ka Lielbritānija un Eiropas Komisija (EK) piektdien, 8. decembrī, beidzot panāca vienošanos par nosacījumiem, uz kādiem Apvienotā Karaliste izstāsies no ES.

Sarunās, kā uzskata un EK un tagad arī EP, panākts "apmierinošs progress" visos trijos svarīgākajos izstāšanās jautājumos, un EK iesaka ES dalībvalstīm pāriet uz "Brexit" sarunu otro fāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!