Foto: EPA/Scanpix/LETA
Neilgi pēc Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska izteikumiem par obligātās patvēruma meklētāju sadales kvotu sistēmas neefektivitāti, Eiropas Savienības (ES) migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls viņam Strasbūrā notiekošā preses konferencē veltīja asus pārmetumus.

Tusks otrdien, 12. decembrī, vēstulē ES līderiem norādīja, ka kvotu sistēma ES ietvaros nav efektīva un drīzāk izraisa nesaskaņas dalībvalstu starpā. Šo paziņojumu viņš izplatīja vien pāris dienas pirms šonedēļ gaidāmā ES līderu samita, kurā plānots apspriest migrāciju Eiropā.

"Tikai pašas dalībvalstis ir spējīgas migrācijas krīzi atrisināt efektīvi. Eiropas Savienības loma ir piedāvāt savu atbalstu visos iespējamos veidos," vēstulē rakstījis Tusks. Viņš piebilst, ka ES nav ne kapacitātes, ne legālu iespēju aizvietot dalībvalstu lomu šajā jautājumā.

Avramopuls Tuska apgalvojumus vēstulē nodēvēja par "nepieņemamiem", kā arī sacīja, ka šāda veida vēstule, kas neilgi pirms samita izsūtīta ES līderiem, ir "anti-eiropeiska".

"Tā vienkārši noliedz un ignorē visu to darbu, ko pēdējo trīs gadu laikā esam paveikuši," piebilstot, ka šāda ES Padomes prezidenta rīcība nonicina vienu no Eiropas projekta galvenajiem pīlāriem – solidaritāti.

Latvijas EP deputāts Roberts Zīle (NA) trešdien, 13. oktobrī, Strasbūrā notiekošajās deputātu debatēs aizstāvēja Tusku, sakot, ka EK komisārs uzņēmies pārāk lielu lomu, nosakot, kas ir vai nav anti-eiropeiska rīcība.

No 14. līdz 15. decembrim norisināsies ES līderu tikšanās. ES vadītāji izskatīs vairākus, viņuprāt, visneatliekamākos jautājumus, tostarp aizsardzības, migrācijas, sociālo lietu, izglītības un kultūras jautājumus.

Tostarp, kā liecina ES Padomes informācija, programmas ietvaros vadītāji rīkos debates par turpmāko migrācijas politiku, tostarp gan par tās iekšējo, gan ārējo dimensiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!