Foto: AP/Scanpix

NATO galvenais vadības centrs Briseles nomalē pirmajā acu uzmetienā atgādina konteineru ciematu. Ēku kubiciņus savienojošais gaiteņu tīkls ir pilns cilvēkiem uzvalkos gluži kā pilsētas centrā esošajās Eiropas Savienības institūciju ēkās. Tomēr atšķirībā no tām, līdzās melnajiem kostīmiem šeit netrūkst arī krāšņu militāro uniformu no visām 28 alianses dalībvalstīm.

ASV nauda visu drošībai

NATO amatpersonas uzsver, ka alianses spēks ir dalībvalstu spēja sadarboties, lai nonāktu pie visiem svarīgu lēmumu pieņemšanas. Tomēr tas nav liedzis Krievijas propagandā organizācijas vārdu regulāri izmantot, lai norādītu uz amerikāņu militāro ietekmi savā pierobežā.

Lai arī šīs pasaulē spēcīgākās militārās organizācijas galvenais finansētājs ir ASV, tajā balstiesības ir visām 28 organizācijas dalībvalstīm. Jau kopš Aukstā kara sākuma Eiropas stabilitāti varenākā valsts pasaulē uzskata arī par savas drošības garantu. Šī iemesla dēļ amerikāņi ir gatavi pieciest lielās izmaksas, lai gan lielākajā daļā jautājumu sev vēlamus lēmumus var panākt, tikai gūstot atbalstu no citām dalībvalstīm.

ASV pārstāvji NATO, kuri gan savus vārdus nevēlas publiskot, skaidro, ka patiesībā amerikāņi ne tikai neiebilstu pret citu dalībvalstu plašāku maku atvēršanu un lielāku līdzdalību, bet pat cenšas to veicināt. Netiek slēpts, ka gluži kā Eiropas Savienībā ir vārdos neminēta, bet acīmredzama dalīšanās "vecajā Eiropā" un "jaunajā Eiropā", tā NATO jūtama atšķirība starp valstīm, kuras atbilstoši savām spējām organizācijā piedalās ar finansiālu atbalstu un valstīm, kuras to nedara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!