Foto: AP/Scanpix

ASV Demokrātu partijas pārstāvji četros štatos vērsušies tiesā pret republikāņu Baltā nama kandidātu Donaldu Trampu, vainojot viņu par vēlētāju iebiedēšanu, vēršoties minoritāšu vēlētājiem.

Federālajā tiesā Arizonā, Nevadā, Ohaio un Pensilvānijā iesniegtajās prasībās demokrāti apgalvojuši, ka republikāņi ķērušies pie "vēlētāju iebiedēšanas", kas pārkāpj 1965 gada Vēlētāju tiesību likumu un 1871.gada likumu, kas vēršas pret kukluksklanu.

"Tramps ir izvēlējies virzīt savas kampaņas mērķi par vēlētāju apspiešanu, izmantojot skaļāko mikrofonu valstī, lai aicinātu savus atbalstītājus iesaistīties nelikumīgā iebiedēšanā," iesniegumā tiesai rakstīja Ohaio Demokrātu partijas. Līdzīgi paziņojumi bija arī citos iesniegumos.

Kopš augusta Tramps ir aicinājis savus atbalstītājus prezidenta vēlēšanu dienā 8.novembrī novērot vēlēšanu iecirkņus, meklējot iespējamus vēlēšanu pārkāpumus, pievērošot īpašu uzmanību tādām pilsētām kā Filadelfija un Sentluisa, kurās ir liels minoritāšu īpatsvars.

Demokrāti arī cenšas apturēt Republikāņu nacionālās komitejas mēģinājumu kopā ar Trampa kampaņu un štatu republikāņu organizācijām novērot vēlēšanas, tādā veidā iebiedējot vēlētājus. Komiteja gan ir noliegusi, ka mēģina to darīt, norādot, ka palīdz republikāņu kandidātam citādos veidos.

Daudzi štati ļauj kampaņām un politiskajām partijām novērot vēlēšanas, lai arī bieži ir sastopami dažādi ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!