Foto: AFP/Scanpix
Vētra "Airīna" ("Irene") un pagājušajā nedēļas notikusī zemestrīce ASV austrumos ir Dieva vēsts Vašingtonai, ka ir nepieciešams mainīt tās politiku, paziņoja ASV Kongresa deputāte no Minesotas štata Mišela Bahmane, kas pretendē uz izvirzīšanu par kandidāti prezidenta vēlēšanām no Republikāņu partijas.

Bahmane, kas izpelnījusies uzmanību, nesaudzīgi kritizējot demokrātu pārstāvi ASV prezidentu Baraku Obamu, Floridas pilsētas Painsianas iedzīvotājiem nedēļas nogalē teica, ka "Airīna" ir "Dieva pirksts", ka Vašingtonai jāmainās.

"Jādomā, ka Vašingtona jau ir sapratusi vēsti. Zemestrīce, orkāns. Jūs ieklausāties? Amerikas iedzīvotāji ir izdarījuši visu, kas vien viņu spēkos, un tagad ir laiks rīkoties Dievam un mēs to sadzirdam," viņa teica. Pēc šiem vārdiem daži klausītāji gan sāka ķiķināt.

Bahmane ir labējā spārna republikāņu jeb tā dēvētās tējas dzeršanas kustības un reliģiozo sociāli konservatīvo favorīte sacensībā par to, kurš kļūs par Republikāņu partijas kandidātu nākamgad gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās. Tomēr sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka viņa atpaliek no Teksasas gubernatora Rika Perija un mērenā Mita Romnija, kuru atbalsta uzņēmējdarbības pārstāvji partijā.

Tropiskā vētra "Airīna" ("Irene") svētdienas vakarā turpināja zaudēt spēku un reducējās par ciklonu, bet tajā bojāgājušo skaits ASV ir pieaudzis līdz 24 cilvēkiem, paziņoja ASV Nacionālais orkānu centrs Floridas štata Maiami pilsētā.

"Airīna" svētdien no orkāna reducējās par tropisko vētru un no ASV devās Kanādas virzienā. Orkāna centrs sestdien sasniedza ASV Atlantijas okeāna piekrasti Ziemeļkarolīnas štatā.

Nedēļas nogalē plosoties ASV austrumu piekrastē "Airīnas" radīto postījumu dēļ bez elektrības palika vairāki miljoni cilvēki, tika paralizēta sabiedriskā transporta satiksme, kas gan pakāpeniski tiek atjaunota, vētrai virzoties uz ziemeļiem Kanādas virzienā. Nedēļas nogalē tika atcelti vairāk nekā 12 tūkstoši lidmašīnu reisu, bet pirmdien jau arī aviosatiksme ASV austrumu piekrastē pamazām tiek atjaunota.

ASV  austrumkrastā pagājušajā otrdienā notika zemestrīce ar stiprumu 5,8 balles pēc Rihtera skalas. Tā izraisīja paniku un cilvēki tika evakuēti no  debesskrāpjiem Ņujorkā, kā arī no Pentagona un Kapitolija ēkas  Vašingtonā. Daudzi panikā atstāja ēkas arī bez evakuācijas rīkojuma. Tā nodarīja postījumus Vašingtonas Nacionālajai katedrālei un ASV  Kapitolijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!