Foto: Reuters/Scanpix
Desmitiem tūkstoši cilvēku sestdien izgāja Itālijas galvaspilsētas Romas ielās, lai piedalītos vispasaules protesta akcijā "United for #GlobalChange" ("Vienoti pārmaiņām pasaulē").

Cilvēki Romā, kur norisinājās līdz šim plašākā "United for #GlobalChange" ("Vienoti pārmaiņām pasaulē") akcija, rokās turēja plakātus ar uzrakstiem "Tikai viens risinājums: Revolūcija!", "Mēs neesam īpašumi baņķieru rokās!", bet viena no demonstrantu grupiņām nesa kartona zārku ar Itālijas premjerministra Silvio Berluskoni vārdu uz tā. Demonstranti skandināja: "Mēs nemaksājam par krīzi!"

Kāds no demonstrantiem uzsvēra, ka "šodien tas ir tikai sākums. Ceram turpināt vispasaules kustību. Mūsu ir daudz un mēs visi vēlamies vienu un to pašu".

Slavenas Romas kultūrvēsturiskās vietas, piemēram, Kolizejs un Romas Forums, bija slēgtas apmeklētājiem, tāpat kā četras metro stacijas. Ielās patrulēja 1500 policistu un no gaisa situāciju kontrolēja divi policijas helikopteri.

Protestētāji Romā ieradās ar vilcieniem un apmēram 750 autobusiem no 80 Itālijas provincēm, informēja organizatori. Itālijas mediju aplēses liecina, ka Romā bija pulcējušies 100-200 tūkstoši demonstrantu.

Lai gan vispasaules protesta akcija tika izsludināta kā miermīlīga, demonstranti Romā jau aizdedzinājuši vairākas automašīnas un izsituši vairākus banku un veikalu skatlogu stiklus.

Protesta akcijas sākumā apmēram 100 aktīvisti ielauzās pieczvaigžņu viesnīcā "Exedra", izkliedzot pret kapitālistiem vērstus saukļus, tomēr ēku viņi pameta tiklīdz tur ieradās policija.

Itālijas mediji vēsta, ka Itālijas Bankas vadītājs Mario Dragi, kas nākamajā mēnesī pārņems Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadību, pasaules 20 lielāko ekonomiku G20 finanšu ministru un centrālo banku vadītāju sanāksmē Parīzē atzinis, ka "jauniešiem ir tiesības būt nikniem".

Jau vēstīts, ka protestētāji visā pasaulē sestdien iziet ielās, lai paustu savas dusmas pret baņķieriem, finansistiem un politiķiem, kurus tie apsūdz par globālās ekonomikas sagraušanu, miljoniem cilvēku iedzīšanu nabadzībā un grūtībās vien savas alkatības dēļ.

Kustības "Okupēt Volstrītu" ("Occupy Wall Street") rīkoto protestu Ņujorkā iedvesmotie iziet ielās visā pasaulē.

Policija visā pasaulē strādā, lai novērstu iespējamajās nekārtības, lai gan nav iespējams pateikt, cik plaši būs protesti un cik daudz cilvēkus, galvenokārt izmantojot sociālos medijus, būs izdevies pulcināt Spānijas antikapitālistu kustībai "Indignados" ("Saniknotie"), kas maijā rīkoja plašus protestus Madrides centrālajā laukumā "Puerta del Sol" ("Saules vārti"), un aktīvistu organizācijām, kas pēc "Indignados" iniciatīvas uzņēmušās akcijas īstenošanu katrā valstī un pilsētā atsevišķi.

Kustība izveidojusi mājaslapu internetā "15october.net", kurā aicina visus pasaules iedzīvotājus sestdien pulcēties vienotā protesta akcijā "United for #GlobalChange" ("Vienoti pārmaiņām pasaulē"). Kopumā aicinājums šajā mājas lapā ievietots 18 valodās.

Konkrētu prasību demonstrantiem nav, ir vien kopīgais uzskats, ka "alkatīgajiem un korumpētajiem" bagātniekiem, jo īpaši bankām, ir jāmaksā vairāk un tas, ka ievēlētās valdības neieklausās savās tautās.

"Ir laiks mums apvienoties; Ir laiks viņiem ieklausīties; pasaules iedzīvotāji, ceļaties!" aicināts "United for #GlobalChange" mājaslapā. "Mēs neesam preces politiķu un baņķieru rokās, kas mūs nepārstāv," norāda vispasaules demonstrācijas iniciatori. "Mēs mierīgi protestēsim, runāsim un organizēsim līdz panāksim, ka tā notiek," norāda organizatori, aicinot pasaules iedzīvotājus protestēt, lai panāktu, ka politiķi ieklausās un kalpo tautas gribai un interesēm, un apzinās, ka tauta nevis "finanšu elite, kam viņi kalpo", ir tie, kas izlems nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!