Foto: AFP/Scanpix

Desmitiem tūkstoši demonstrantu trešdien ASV pieprasīja piešķirt pilsonību miljoniem nedeklarēto imigrantu, izdarot spiedienu uz Kongresu laikā, kad senatori apspriež imigrācijas likuma reformas, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Cilvēku pūļi demonstrēja Vašingtonā pie Kapitolija, Ņujorkā, Sanfrancisko, Atlantā un daudzās citās vietās. Demonstrantu rindās bija strādnieki, arodbiedrību līderi un imigrācijas aktīvisti.

"Mēs nevaram panākt imigrācijas reformu tikai atnākot uz Vašingtonu. Mums jāiziet ielās visā valstī," stāsta kādas arodbiedrības pārstāvis Bens Monteroso. Demonstrāciju organizatori stāsta, ka uz Vašingtonu imigrācijas reformu atbalstītāji nogādāti aptuveni 400 autobusos.

ASV likumdevēji drīzumā paredzējuši nākt klajā ar likumprojektu, kas dotu iespēju iegūt juridisku statusu nedeklarētiem imigrantiem. Imigrācijas reformu nepieciešamību ir veicinājušas pagājušā gada vēlēšanas, kurās spāniskas izcelsmes vēlētāji ar lielu pārsvaru atbalstīja Baraku Obamu un demokrātu kandidātus.

Lielākā daļa no 11 miljoniem nereģistrēto imigrantu ir spāniskas izcelsmes, un republikāņi ir sapratuši, ka ir jāatbalsta imigrācijas reformas, lai būtu cerības iegūt šo vēlētāju balsis.

Sagaidāms, ka jaunais likumprojekts nāks klajā tuvākajās dienās, bet parlaments par to balsot varētu maija beigās.

ASV nav veikusi nozīmīgas imigrācijas likuma reformas kops 2007. gada, kad reformētu likumprojektu neizdevās pieņemt Senātā. 2010. gadā Kongress apsprieda, bet nepieņēma "Sapņu lēmumu", kas piešķirtu legālu statusu imigrantiem, kuri ASV ieradušies bērnu dienās.

Jūlijā Obama nāca klajā ar programmu, kas ļāva jauniem nelegālajiem nodarbinātajiem, kas ASV ieradušies kā bērni, pieteikties divu gadu ilgai vīzai, kas pēc termiņa beigām ir atjaunojama. Prezidents izteica cerību, ka imigrācijas likuma izmaiņas tiks pieņemtas 2013. gada pirmajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!