Foto: AP/Scanpix

Viens no Ķīnas karakuģiem Dienvidķīnas jūrā gandrīz saskrējies ar ASV kuģi, paziņojusi Pekina, tādā veidā apstiprinot iepriekš ASV ziņoto par decembrī notikušu incidentu. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV amatpersonas pagājušajā nedēļā atklāja, ka tās raķešu kreiseris "USS Cowpens" 5. decembrī bijis spiests veikt izvairīšanās manevru, kad tam pietuvojies ķīniešu kuģis. Tas tiek raksturots kā nopietnākais Ķīnas – ASV incidents Dienvidķīnas jūrā kopš 2009. gada.

Galu galā abi kuģi spējuši sazināties un veikuši manevrus, lai izvairītos no sadursmes, aģentūrai "Reuters" atklāja kāda anonīma aizsardzības amatpersona. ASV norāda, ka tās kuģis atradies starptautiskajos ūdeņos.

Kuģi sastapušies rutīnas patruļas laikā, trešdien izplatītā paziņojumā pauž Ķīnas Aizsardzības ministrija. "Ķīnas flotes kuģis, strikti sekojot protokolam, atrisināja incidentu," norāda ministrija.

Abu valstu ministrijas komunicējušas un sekojušas incidentam pa normāliem darba kanāliem, skaidro ministrija. Iestāde arī atzīst, ka atsevišķi mediju ziņojumi par incidentu ir bijuši nepatiesi.

Pirmdien Ķīnas laikraksts "Global Times" ziņoja, ka ASV kuģis "apdraudējis Ķīnas militāro drošību" un sekojis tās pirmajam aviācijas bāzes kuģim "Liaoning".Lielais kuģis atradās savā pirmajā braucienā Dienvidķīnas jūrā, par kuru Pekinai ir teritoriāli strīdi ar vairākām Dienvidaustrumāzijas valstīm.

Starpgadījums noticis laikā, kad valda spriedze pēc Ķīnas paziņojuma, ka tā paplašina savu gaisa aizsardzības identifikācijas zonu virs Austrumķīnas jūras, iekļaujot tajā arī teritorijas, kur atrodas Japānas kontrolētās Senkaku salas.

Pekinas rīcību asi kritizēja Japāna, Dienvidkoreja un ASV. Vašingtona to nosauca par mēģinājumu "vienpusēji mainīt "status quo"" reģionā.

2009. gadā pieci Ķīnas kuģi "agresīvi manevrēja" gar neapbruņotu ASV flotes novērošana kuģi Dienvidķīnas jūras neitrālajos ūdeņos, toreiz paziņoja ASV. Ķīna ASV ziņojumu nodēvēja par "galīgi neprecīzu" un norādīja, ka tās kuģi atradušies Ķīnas ekonomiskajā zonā.

Par Ķīnas pirmo aviācijas bāzes kuģi "Liaoning" var lasīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!