Foto: AP/Scanpix

Dienvidkoreja otrdien demonstrējus jaunas ballistiskās raķetes, kas speciāli radītas Ziemeļkorejas artilērijas un tāla darbības rādiusa raķešu iznīcināšanai, vēsta aģentūra "Reuters".

Vadāmās raķetes "Hyeonmu-2" ar 300 kilometru darbības rādiusu un "Hyeonmu-3" ar vairāk nekā 1000 kilometru aptveramības zonu, pirmo reizi demonstrētas militārajā parādē, kas Dienvidkorejā notiek reti.

Dienvidkorejā izstrādātās raķetes jau ir armijas rīcībā, Seula par to radīšanu paziņoja februārī, kad Ziemeļkoreja par spīti ārvalstu brīdinājumiem veica savu trešo kodolizmēģinājumu, bet vēl divus mēnešus pirms tam veiksmīgi izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti.

"Mums ir jāveido spēcīga pret Ziemeļiem vērsta iebiedēšana līdz dienai, kad Ziemeļi atteiksies no kodolieročiem un izdarīs pareizo izvēli savai tautai un mieram Korejas pussalā," Dienvidkorejas Bruņoto spēku 65. izveidošanas gadadienai veltītajā parādē paziņoja prezidente Paka Gunhje.

Parādi klātienē Seulā vēroja arī ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels. Pirmdien ministrs apmeklēja smagi nocietināto robežu ar Ziemeļkoreju un apliecināja, ka ASV neplāno samazināt 28 500 sabiedrotājā Dienvidkorejā izvietoto ASV karavīru skaitu.

Abas Korejas pussalas valstis kopš 1953. gada formāli atrodas kara stāvoklī.

Ziemeļkorejas raķetes palaišanā pagājušā gada decembrī ārvalstis saskatīja maskētu starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu, tikmēr Phenjana apgalvoja, ka mērķis bija civilā  satelīta palaišana.

Šī gada februārī sekoja Ziemeļkorejas trešais kodolizmēģinājums, radot Rietumu bažas, ka Phenjana cenšas radīt transportēšanai ar raķetēm derīgu kodolierīci. Tam sekoja ANO sankciju pret Ziemeļiem pastiprināšana, lai piespiestu Phenjanu atteikties no masu iznīcināšanas ieroču attīstīšanas. Tas saniknoja komunistisko valsti, kas draudēja ar kodoluzbrukumiem gan ASV, gan saviem kaimiņiem.

Ziemeļkoreja, kas ir daudz nabadzīgāka par kaimiņos esošo Dienvidkoreju, milzīgus līdzekļus ir veltījusi masu iznīcināšanas ieroču programmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!