Foto: AFP/Scanpix

Dienvidkoreja trešdien veiksmīgi palaidusi raķeti zinātniskā satelīta ievirzīšanai Zemes orbītā. Starts noticis paaugstinātas reģionālas spriedzes apstākļos, kas radusies pēc veiksmīgās Ziemeļkorejas raķetes pakaišanas pagājušā gada decembrī, vēsta aģentūra "Reuters".

Raķetes palaišana no Naro Kosmiskā centra 16:00 pēc vietējā laika translēja televīzijas tiešraidē. 140 tonnu smagā raķete “Naro” ir daļēji izgatavota Dienvidkorejā, daļēji Krievijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Iepriekšējie Seulas mēģinājumi ievirzīt Zemes orbītā satelītus 2009. un 2010. gadā cieta neveiksmi, savukārt šis mēģinājums jau divas reizes tika atcelts tehnisku problēmu dēļ. 2009. gadā raķetes starts bija veiksmīgs, bet, sasniedzot orbītu, satelītam neizdevās atdalīties. 2010. gadā raķete uzsprāga dažas sekundes pēc pacelšanās. Krievija iepriekš paziņoja, ka piedalīsies tikai trīs palaišanas mēģinājumos.

Dienvidkorejai jau ir Zemes mākslīgie pavadoņi, ko Zemes orbītā nogādājušas citas valstis, norāda BBC. Tomēr Ziemeļkorejas veiksmīgais raķetes starts un paziņojumi par gaidāmo kodolizmēģinājumu ir radījuši spriedzi un spiedienu, ka Dienvidkorejas trešajai satelīta palaišanai jābūt veiksmīgai.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja 12. decembrī veiksmīgi palaida tālas darbības ballistisko raķeti, nogādājot satelītu zemes orbītā. Ārvalstu speciālisti gan norādīja, ka Phenjanas satelīts nedarbojas. Veiksmīgais starts sekoja aprīļa neveiksmei, kad komunistiskās valsts raķete uzsprāga neilgi pēc pacelšanās.

Raķetes palaišanu, saskatot tajā maskētu ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumu, kas Phenjanai aizliegti saskaņā ar ANO rezolūciju, nosodīja daudzas valstis un ANO Drošības padome, vēlāk pastiprinot pret Ziemeļkoreju vēstās sankcijas.

Savukārt 24. janvārī Phenjana paziņoja, ka plāno veikt trešo kodolizmēģinājumu un vairākus raķešu izmēģinājumus, kas būšot vērsti pret tās "galveno ienaidnieku"ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!