Foto: AFP/Scanpix

Dienvidkorejas izlūkošanas dienests otrdien brīdināja, ka Ziemeļkoreja varētu veikt vēl vienu kodolizmēģinājumu pēc tam, kad Ziemeļkoreja otrdien apstiprināja, ka šajā dienā veiksmīgi īstenojusi pazemes kodolizmēģinājumu, kas ir trešais šīs valsts kodolizmēģinājums.

Brīdinājumu izlūkošanas dienesta vadītājs Vons Heisūns izteica, tiekoties ar parlamenta deputātiem, vēstīja ziņu aģentūra "Yonhap".

Tikšanās laikā tika norādīts uz "jauna Ziemeļkorejas veikta kodolizmēģinājuma" vai ballistiskās raķetes izmēģinājuma iespējamību, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomei sākot apspriest jaunu sankciju pret Phenjanu noteikšanu.

"Ziemeļkoreja var veikt jaunas provokācijas, lai novērstu starptautiskos centienus noteikt jaunas sankcijas pret Ziemeļkoreju vai piespiestu Ķīnu galu galā nostāties Phenjanas pusē," ziņu aģentūra citēja Vona teikto.

Neskatoties uz Ziemeļkorejas apgalvojumiem, ka otrdien veiktajā izmēģinājumā izmantota "miniatūra un viegla atombumba", Vons norādīja, ka Dienvidkorejas izlūkošanas dienests netic, ka Phenjanai izdevies "savas kodolbumbas padarīt par ieročiem".

Pierādījumi, ka Ziemeļkorejai ir izdevies attīstīt miniatūras tehnoloģijas, būtu milzīgs solis uz priekšu, lai Phenjanai izdotos pievienot kodolgalviņu tālas darbības rādiusa raķetei.

Vons uzsvēra, ka Ziemeļkoreja ir metusi izaicinājumu starptautiskajai sabiedrībai un ar kodolizmēģinājumu centusies vairot Ziemeļkorejas sabiedrības atbalstu jaunajam valsts līderim Kimam Džongunam (Čeninam), kā arī stiprināt savas pozīcijas turpmākās sarunās.

Savukārt Ziemeļkoreja drīz pēc Vona paziņojuma atzina, ka tās kodolizmēģinājums bija vien pirmais solis, brīdinot par stingrāku rīcību, ja pret to tiks pastiprinātas sankcijas.

"Jaunākais kodolizmēģinājums bija tikai pirmais solis, ar kuru mēs apliecinājām tik daudz pašsavaldības, cik vien varam," Ziemeļkorejas oficiālais medijs ‒ Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA) ‒ citēja Ārlietu ministrijas paziņojumu.

"Ja ASV turpinās sarežģīt situāciju ar nepārtrauktu naidīgu darbību, mums nebūs citas iespējas, kā vien spert daudz spēcīgāku otro un trešo soli," KCNA vēstīja, neko plašāk neizklāstot.

Jau vēstīts, ka KCNA otrdien apstiprināja, ka Ziemeļkoreja ir veikusi trešo kodolizmēģinājumu. "Kodolizmēģinājums tika veikts kā daļa no pasākumiem mūsu nacionālās drošības un suverenitātes aizsardzībai pret pārdrošo naidīgumu no [Amerikas] Savienoto Valstu puses, kuras ir pārkāpušas mūsu republikas tiesības uz mierīgu satelīta palaišanu," paziņoja aģentūra, piebilstot, ka tika izmēģināta "miniatūra" kodolierīce un izmēģinājums veikts "drošā un perfektā veidā".

Izmēģinājums izpelnījās plašu starptautisku nosodījumu.

Ziemeļkoreja jau vairākas nedēļas ir draudējusi veikt "augstāka līmeņa" kodolizmēģinājumu, neraugoties uz ANO Drošības padomes brīdinājumiem. Ziemeļkoreja līdz šim bija veikusi divus kodolizmēģinājumus 2006.gada 9.oktobrī un 2009.gada 25.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!