Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas apelācijas tiesa otrdien piespriedusi divu gadu cietumsodu bijušajai kultūras ministrei Čho Junsunai par viņas lomu eksprezidentes Paka Gunhje valdībai naidīgi noskaņoto mākslinieku melnā saraksta izveidošanā.

Čho sākotnēji jūlijā tika attaisnota, bet par nenozīmīgām ar šo lietu saistītām apsūdzībām viņai tika piespriests nosacīts sods, tomēr prokuratūra šo lēmumu pārsūdzēja.

Čho par kultūras ministri kļuva 2016. gadā, bet pirms tam viņa bija Pakas politikas padomdevēja. Ir pamatoti uzskatīt, ka Čho līdzdarbojusies "centienos apturēt valsts atbalstu zināmiem māksliniekiem", nosprieda tiesa.

"Nav iedomājams, ka diskusijas par valsts subsīdiju apturēšanu būtu notikušas un lēmumi pieņemti bez apsūdzētās rīkojumiem vai atbalsta," teikts tiesas paziņojumā. Čho, kas līdz šim pret galvojumu atradās brīvībā, tika apcietināta tiesas zālē.

Melnā saraksta mērķis bijis atņemt zināmiem māksliniekiem valsts subsīdijas un liegt privāto finansējumu, kā arī veikt šo mākslinieku izsekošanu. Par melnā saraksta eksistenci plašāka sabiedrība uzzināja 2016. gadā.

Daudzi melnajā sarakstā iekļautie mākslinieki pauduši atbalstu opozīcijas partijām, kritizējuši Paku un viņas īstenoto politiku, kā arī eksprezidentes tēvu diktatoru Paku Čonhi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!