Foto: AFP/Scanpix
Par korupcijas un pilnvaru pārsniegšanas skandālu piektdien aizturēta bijusī Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje, atsaucoties uz varas iestāžu pārstāvjiem, piektdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Ceturtdien gandrīz pēc deviņu stundu ilgas tiesas sēdes, Seulas Centrālā apgabaltiesa izdeva aizturēšanas orderi, lai aizturētu bijušo prezidenti, jo viņai izvirzītas apsūdzības kukuļošanā, valsts noslēpumu nopludināšanā, amata ļaunprātīgā izmantošanā un iespaidošanā.

Medijs, atsaucoties uz "Yonhap", ziņo, ka viņa ir jau trešā bijusī Dienvidkorejas prezidente, kura aizturēta uz apsūdzību pamata.

Jau ziņots, ka Paka, kas ir pirmā sieviete Dienvidkorejas prezidenta amatā, kļūst arī par pirmo šīs valsts līderi, kas zaudē amatu impīčmenta rezultātā. Viņa bija jāatstāj prezidentu rezidence Zilais nams. Tāpat viņa zaudēja imunitāti pret tiesisko vajāšanu.

Konstitucionālās tiesas spriedums tika nolasīts televīzijas tiešraidē. Šis process ilga nedaudz vairāk par 20 minūtēm.

Tiesa konstatēja, ka Paka ir pārkāpusi likumu, atļaujot draudzenei Čojai Sunsilai iejaukties valsts lietās, un pārkāpusi noteikumus par valsts ierēdņu darbībām.

Jau vēstīts, ka Dienvidkorejas parlaments 9. decembrī nobalsoja par Pakas impīčmentu, jo viņa iesaistīta korupcijas skandālā, ko izraisīja ziņas, ka viņa esot izdarījusi spiedienu uz lielajiem uzņēmumiem, lai tie ziedotu prezidentes draudzenes Čojas Sunsilas vadītajiem fondiem.

Paka tiek vainota arī slepenu dokumentu nodošanā Čojai, kas neieņem nekādus oficiālus amatus un kurai attiecīgi nav dotas piekļuves tiesības slepenai informācijai. Čoja baudījusi arī tiesības ietekmēt politiskus lēmumus, tostarp amatpersonu iecelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!