Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā apmeklēs arī totalitārās Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna ietekmīgā māsa Kima Jočena (attēlā pa kreisi), atsaucoties uz amatpersonām, vēsta ārvalstu mediji.

Kima Čenuna māsas un viņa mirušā tēva un diktatora Kima Čenira meitas loma Ziemeļkorejā pieauga, kad viņa tika pie augsta amata valdošās partijas vadībā. 2014. gadā toreiz 27 gadus vecā sieviete tika iecelta svarīgā partijas amatā – par Korejas Strādnieku partijas Centrālās komitejas direktora vietnieci.

2015. gadā viņa iecelta par partijas Propagandas un aģitācijas departamenta vadītāju. 2017. gadā Kima Jočena ieguvusi vietu partijas centrālajā varas orgānā – politbirojā.

Kimam Čenunam un Kimai Jočenai ir arī viena un tā pati māte.

Tas ir jau otrais paziņojums par komunistiskās valsts augsta ranga amatpersonu viesošanos Dienvidkorejā, ar kuru Phenjana oficiāli ir kara stāvoklī. Pirmdien tapa zināms, ka uz spēļu atklāšanas ceremoniju dosies līdz šim augstākā ziemeļkorejiešu amatpersona, kāda bijusi Dienvidkorejā - ceremoniālais valsts vadītājs Kims Čennams. Kima Čenuna māsa uz spēļu atklāšanas ceremoniju dosies vina vadītās delegācijas sastāvā.

Ziemeļkorejas Augstās Tautas asamblejas prezidija prezidents 90 gadus vecais Kims Čennams savā politiķa karjerā ir piedzīvojis visus trīs savas valsts diktatorus.

Pretstatā tautas vadonim Kimam Čenunam, Kims Čennams oficiālu delegāciju sastāvā ir ceļojis uz ārzemēm. 2017. gada augustā viņš Irānā piedalījās prezidenta Hasana Ruhani otrā pilnvaru termiņa inaugurācijas ceremonijā.

Tāpat viņš bija klāt Ziemas olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā 2014. gadā Sočos.

Lai gan Ziemeļkorejas attiecības ar Dienvidkoreju, reģiona valstīm un ASV ir saspringtas, jo Phenjana attīsta kodolieroču un ballistisko raķešu spējas, kā dēļ saskaras ar starptautiskām sankcijām, abas Korejas pussalas valstis vienojās par Ziemeļkorejas dalību Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Ziemeļkoreja plāno uz olimpiskajām un paraolimpiskajām spēlēm sūtīt 550 cilvēku lielu delegāciju, kurā gan lielākā daļa būs oficiālas personas, atbalsta grupas, mākslinieki un žurnālisti.

Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas komandas spēļu atklāšanas ceremonijā soļos zem viena karoga, bet sacensībās startēs apvienota sieviešu hokeja komanda.

Lai gan tas ir pozitīvs pavērsiens abu valstu saspringtajās attiecībās, eksperti apšauba, ka tam būs kāds iespaids uz Ziemeļkorejas kodolieroču programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!