Foto: Reuters/Scanpix

Gruzijas separātiskais Dienvidosetijas reģions neizslēdz iespēju pievienoties Krievijai, paziņojis Dienvidosetijas ārlietu ministrs Davids Sanakojevs.

Pēc viņa teiktā, Dienvidosetija vēlas nostiprināt valstiskumu, bet, ja tauta vēlēsies, tā varētu pievienoties Krievijai.

Komentāru par attiecībām ar Krieviju viņš sniedzis preses konferencē pēc tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. "Visi pēdējie mūsu Krievijas kolēģu izteikumi liecina, ka Krievijas Federācija uztver Dienvidosetiju kā suverēnu valsti," sacījis Sanakojevs.

Viņš pateicies Maskavai par to, ka tā "palīdz atrisināt visus neatliekamos jautājumus, kas saistīti gan ar valstiskuma nostiprināšanu, gan sociālekonomisko attīstību".

Sanakojevs sacījis, ka patlaban Dienvidosetija vēlas cīnīties par suverenitāti, panākt starptautisku atzīšanu un nostiprināt valstiskumu, bet "par tālāko izvēli lems tauta". "Ja parādīsies šādā vēlēšanās - pievienoties Krievijas Federācijai -, tiks organizētas attiecīgās procedūras," paziņojis Sanakojevs.

"Dienvidosetijā, protams, ir dažādi viedokļi par to, kā attīstīt attiecības ar Krieviju. Ir pievienošanās atbalstītāji - jo vairāk tādēļ, ka Krievijā dzīvo lielākā daļa osetīnu tautas," norādījis ministrs. "Katras Dienvidosetijas iedzīvotāju grupas viedoklis ir nozīmīgs. Diemžēl dažkārt medijos situācija tiek atspoguļota pārāk saasināti, kaut nekādu lielu pretrunu nav."

Viņš piebildis, ka sarunas par pievienošanos nenotiek. Tomēr norit darbs, lai Dienvidosetija varētu pievienoties Muitas savienībai un Kolektīvās drošības līguma organizācijai.

Pēc 2008.gada Krievijas-Gruzijas kara tās neatkarību atzina Krievija. Atbilstoši ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijām Dienvidosetija un otrs separātiskais reģions Abhāzija ir Gruzijas daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!