Foto: AFP/Scanpix

Dienvidsudāna, sekojot palīdzības apjomu pieaugumam, vairs nav bada stāvoklī, kas tika pasludināts februārī, secināts ANO atbalstītā Integrētās pārtikas drošības fāzes (IPC) ziņojumā.

To trešdien atzinušas arī ANO un Dienvidsudānas amatpersonas. Tomēr ANO uzsver, ka palīdzība joprojām ir vajadzīga, tās samazināšanās situāciju var atkal pasliktināt.

Joprojām 1,7 miljoni cilvēku saskaras ar pārtikas trūkumu, kas klasificējams kā vienu pakāpi zemāks par bada stāvokli, uzsver pētnieki. Savukārt cilvēku skaits, kuriem draud bads, mēneša laikā ir pieaudzis no 5,5 līdz sešiem miljoniem.

Februārī Dienvidsudānā pasludinātais bads bija pirmais tāds gadījums pasaulē kopš 2011. gada. Situācijā tiek vainots bruņotais konflikts, zemā raža un augošās pārtikas cenas.

Kopš pirms trim gadiem valstī izcēlās kaujas, desmiti tūkstoši ir gājuši bojā un miljoniem cilvēku pametuši savas mājas.

ANO norāda, ka pasaule pašlaik saskaras ar lielāko humāno krīzi kopš Otrā pasaules kara beigām – kopumā badu Nigērijas ziemeļaustrumos, Somālijā, Jemenā un Dienvidsudānā cieš gandrīz 20 miljoni cilvēku.

Attālākajos Dienvidsudānas reģionos no gaisa nomesti sorgo maisi, pagaidu klīnikās tālu no oficiālajām slimnīcām tiek sniegta medicīniskā palīdzība.

Pēc IPC klasifikācijas bada stāvoklis tiek pasludināts, ja vismaz 20% iedzīvotāju dienā ir pieejamas mazāk nekā 2100 pārtikas kalorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!